divendres, 30 de novembre del 2007

Els funcionaris són uns gossos

Títol polèmic el que he escrit però, estic interpretant l'opinió de Joan Rosell, president de Foment del Treball, qui diu que a Catalunya hi ha 150.000 funcionaris que no fan res. Aquesta afirmació, per començar, ha d'anar acompanyada de dades que ho demostrin. Ell com empresari sap perfectament que d'impressions personals, de sensacions, no es viu i que no serveixen per demostrar resultats. També sap que generalitzar és perillós, a banda d'una manca de respecte important per la feina dels treballadors i treballadores. No sóc funcionari però, no descarto intentar arribar-hi, si es presenta l'oportunitat i aquesta és interessant. A més, aspecte important avui dia, l'estabilitat laboral del funcionariat no la garanteix l'empresa privada. Em pot dir còmode però, més aviat sóc realista i penso en les despeses a les quals s'ha de fer front cada inici de mes. És clar que ell -seguint la línia de la generalització- està forrat i no s'ha de preocupar per la hipoteca, els càrrecs a les targetes, menjar, etc. És com allò que es diu que els directius a les empreses privades són massa nombrosos, que no tenen ni idea de res o que cobren massa. És injust, oi? Igual d'injust com posar al sac dels gossos 150.000 persones.

Coses d'avui

La notícia del dia són en realitat dues notícies, i les dues són de demà. Demà està convocada la manifestació per les infraestructures a Catalunya, en la qual el PSC no participarà -assumint una actuació lògica, tot i que és discutible que ho sigui-. La manifestació comptarà o pot comptar amb un socialista conegut, Jaume Sobrequès, i avui quedava pendent de saber si Pasqual Maragall també s'hi apuntava. Vilaweb ha donat a conèixer el bloc que ha creat ICV, Primer Rodalies, sobre l'estat de les infraestructures catalanes, en especial els trens de rodalies. L'altra notícia del dia és la recuperació del servei normal de rodalies a partir de demà. Almenys demà se suposa que tot anirà bé. Diumenge ja en parlarem.

Seguint parlant d'infraestructures, la Cambra de Tortosa ha tornat a demanar la gratuïtat dels peatges a l'Ebre, concretament entre Ulldecona i l'Ametlla de Mar. Jo aniria més enllà. Un peatge gratuït que t'obliga a passar per caixa i pagar un aparell de Teletac no és tan gratuït. És com reclamar un dret i donar les gràcies i demanar perdó per poder exercir-lo.

Continuaven avui les notícies sobre les detencions per corrupció a Totana, amb l'alcalde de la localitat, del PP, implicat. El president de la regió de Múrcia, del PP, segons un mitjà afí al PP, com Libertad Digital, es queixa pel circ mediàtic al voltant de les detencions. Que diferent són les coses quan van a favor teu que quan van en contra. Serà que el PP no ha muntat cap espectacle mediàtic ni amb l'11-M, ni amb l'Estatut, ni amb el terrorisme, ni en aquells problemes legals on s'hagi vist involucrat algun socialista.

L'ús de la justicia per part dels grans partits continua sent notícia. Que els partits tinguin tan clara la necessitat de controlar un òrgan com el Consell General del Poder Judicial, no és precisament per alegrar-se.

S'espera que a final d'any es pugui renovar el DNI i obtenir el DNIe -DNI electrònic- arreu de l'estat espanyol. A Catalunya encara no ha arribat. Les províncies catalanes són les quatre úniques províncies que no expedeixen el DNIe. Segons sembla però, la implantació no anirà acompanyada de la possibilitat d'aplicació en tots aquells aspectes que es podria, per manca d'actualització de sistemes, de reorientació de processos o de canvis en infraestructures, així com la manca d'informació a la ciutadania sobre les possibilitats d'un document d'identitat que incorpora una identitat digital, la qual permet signar electrònicament per, per exemple, relacionar-se amb l'administració. Queda pendent saber què passarà amb entitats certificadores com la CATCert un cop tothom tingui un DNIe. I, per cert, si fer un DNI costa 5 minuts, fer el DNIe s'allarga a 20 minuts. Paciència electrònica s'ha dit.

I acabo amb tecnologia. Els usuaris de Blogger que entrin al gestor de blocs via Blogger in Draft, poden activar l'ús d'OpenID als comentaris. OpenID és un sistema descentralitzat d'identificador d'usuaris, el qual permet crear una arquitectura de single sign-on a la web. En general, un sistema de single sign-on és un sistema informàtic que permet que els usuaris tinguin un únic parell d'usuari-contrasenya o una única forma d'identificar-se dins dels sistemes d'informació de l'organització, amb la qual cosa amb una primera identificació els usuaris tenen accés a totes les aplicacions disponibles. Serà el primer pas perquè Google passi a utilitzar OpenID en els seus serveis?

Darrera o davant de les pancartes

Aquesta imatge és de la manifestació de Barcelona contra el PHN l'any 2003. Com veieu, apareix l'actual president de la Generalitat, José Montilla. Aleshores CiU i PP deien que darrera de la mobilització contra el PHN hi havia interessos partidistes, apuntant els socialistes, amb un intent claríssim de menystenir les reivindicacions i continuar amb la seva política de fer transvasaments, per molt de rebuig que despertessin. El PSC i el PSOE, en altres temps indignats per la crítica al PHN de Borrell, es trobaven al darrera de les pancartes, defensant el territori i, no ens enganyem, com la resta de partits que hi participaven, sabent que això els podia reportar beneficis electorals.

Demà hi ha la manifestació contra la situació de les infraestructures catalanes, convocada per la plataforma pel Dret de decidir. El PSC no hi anirà, ni tampoc els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO. Opció respectable i comprensible, perquè el PSC s'alinea amb el PSOE, malgrat que la ministra ho ha fet fatal i la unitat d'acció de tots els partits catalans seria una mostra importantíssima davant de Madrid. Les esquerdes són perjudicials en les reivindicacions catalanes. Però, pot més l'afinitat política que la situació del transport públic català.

En aquesta manifestació de demà, deixant de banda el motiu i el recolzament que li pugui donar jo, que l'hi dono, hi ha actors que s'hi sumen que potser haurien de repassar el seu historial al voltant de les reivindicacions socials. És el cas d'Artur Mas. El senyor Mas i el seu partit, mentres les infraestructures catalanes funcionaven malament, abans de l'AVE, mentres quan plovia una mica ja teníem problemes als rodalies o als regionals, mentres els regionals anaven saturats de gent en caps de setmana i tornades de festius, no posava el crit al cel i, evidentment, ni es plantejava sortir al carrer. És més, Artur Mas i els seus, no eren partidaris de la protesta sinó de la proposta quan tots sortíem al carrer pel PHN. Ara han canviat d'opinió -ho aplaudeixo- però, em dóna la sensació que el motiu és ben clar, i és que qui governa no són ells. És incoherent que hagin esdevingut doncs, més papistes que el Papa.

En canvi, el PSC se n'ha anat a l'altre costat de la pancarta i sembla que adopta el discurs que abans tenia CiU, discurs que en temps del ministre Borrell ja havia tingut el propi PSC. És a dir, que el PSC no creu que sigui necessari manifestar-se i, com ha dit avui el president Montilla, pensa que no es tracta de cridar alt i fort, sinó de resoldre els problemes del país. Mal argument ha triat el president, doncs les hemeroteques i els dipòsits fotogràfics acaben evidenciant la incoherència política. Dient això sembla -encara que no sigui així- que vulgui deslegitimar els milers de persones que demà aniran a queixar-se, com ja fa anys que fan en petit commité- dels mals del transport públic. Només per respecte a les persones que no van amb intencions electoralistes, faria bé de no haver dit això. Evidentment que CiU i altres partits saben que això és una oportunitat per recollir simpaties però, això no es pot evitar.

Neix Teveon

La Marfanta ho va avançar en el seu moment i ens ho comunica avui. Ha nascut Teveon, la primera televisió únicament a Internet, de les Terres de l'Ebre. Només he vist un parell de coses que no m'han acabat d'agradar. Els videos no es poden compartir, incrustant-los en llocs com per exemple un bloc, cosa habitual a la xarxa i que ajuda a augmentar les persones que els visualitzen. D'altra banda, l'absència d'un canal de subscripció (RSS o Atom), permetria subscriure's als videos publicats i veure'ls utilitzant una plataforma de televisió a la carta, com AppleTV, Miro, MediaCenter, MediaPortal,... Si no és així, la necessitat d'entrar al web de Teveon per veure els videos ho trobo farragós i no permet tenir realment una televisió a la carta.

Enjuto Mojamuto, el sustituto

dijous, 29 de novembre del 2007

Coses d'avui

Fa una estona he arribat de la darrera jornada de plmontsià, les jornades de programari lliure del Montsià. Unes jornades que han estat molt interessants, fetes amb carinyo i amb la col·laboració dels ajuntaments d'Amposta, La Sénia i Santa Bàrbara -per ordre alfabètic-.

Els usuaris de Gmail ja poden fer xat en grup. Fins ara un usuari només podia parlar amb un altre usuari a l'hora. Com en altres sistemes, i ja que la missatgeria de Gmail està basada en Jabber, era estrany no tenir aquesta funcionalitat. Google també ha estat notícia per la futura incorporació de puntuació per valorar els enllaços que retornen les cerques, a l'estil d'entorns com Menéame o Digg. Caldrà veure com afecta això al posicionament dels llocs web.

Després del clatellot del Tribunal Constitucional al darrer intent de recusació de magistrats per part del PP, ens diuen que aquesta va ser una iniciativa de Rajoy contra l'opinió dels dirigents del partit. Segur que això es perd en el vent, perquè és una cagadeta de res de Rajoy.

El president de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), continua fent mal a la imatge de l'associació que presideix, reafirmant-se en l'opinió que Zapatero és un ambaixador d'ETA. La seva credibilitat, almenys per a mi, és nul·la. Algú que sembla que té més interès a tombar el govern actual que a cap altra cosa, hauria de ser rellevat en el càrrec. Alguns el lloen. Els mateixos que menyspreen i ridiculitzen una altra víctima, Pilar Manjón, mare d'un noi mort l'11-M però, que sembla que no està alineada amb els bons.

Per cert, si aneu a Barcelona, dissabte entra en vigor la limitació de velocitat a 80 Km/h. Ara sí que serà verda la ciutat comtal. O no...

Los Klamstein

Anunci antipirateria

La fiabilitat de la Wikipedia

El diari El País es fa ressò del conflicte a la Wikipedia en una entrada referida a Marina d'Or, on el grup empresarial es defensa d'un article sobre el complex immobiliari d'Oropesa. Aprofitant aquesta discussió a la Wikipedia -normal en un entorn col·laboratiu- el diari aprofita per plantejar l'enquesta als lectors i lectores sobre si consideren fiable la Wikipedia. Me n'he recordat d'una entrada recent que vaig escriure sobre la intervenció a la televisió de David Bravo parlant del tema de la fiabilitat de la Wikipedia i del tracte rebut dels mitjans.

La Wikipedia té articles que poden tenir errors, voluntaris o no, que poden atacar l'honor de les persones. És cert però, els continguts estan sotmesos a escrutini públic i, com ja s'ha comprovat altres cops, el treball col·laboratiu funciona i se solucionen els problemes. I això no ho poden dir la majoria de mitjans, que s'equivoquen i costa moltíssim que reconeguin obertament els errors i, en alguns casos només ho fan si hi ha un jutge que ho ordeni.

Per cert, he trobat una entrevista a Tim Berners-Lee de l'any 2005 on parla de la credibilitat dels blocs.

VIP: Charles Babbage

Charles Babbage [1] (Anglaterra, 26 de desembre de 1791 - 28 d'octubre de 1871), fou un matemàtic, filòsof i enginyer mecànic anglès, al qual es considera el pare de la informàtica. Fundador de l'Analytical Society [2] l'any 1812 i membre de la Royal Society [3], la seva importància en les nostres vides ve donada pel disseny de dues màquines, les quals ell no va arribar mai a veure completes: la màquina de diferències [4] i la màquina analítica [5].

L'any 1822 va presentar el disseny d'una màquina que era capaç de calcular i imprimir taules de funcions polinòmiques mitjançant el mètode de les diferències finites. Aquesta màquina permetia calcular funcions logarítmiques i trigonomètriques, doncs es poden aproximar utilitzant polinomis. La seva idea va sorgir a partir de la detecció d'errors en les taules de logaritmes que s'utilitzaven per a navegar. Es tractava de la màquina de diferències. Més endavant va idear una màquina encara més potent, la qual realitzava les mateixes operacions però, més ràpid, amb un centenar de variables (la de diferències només treballava amb constants) o números de 25 dígits cadascun. Era la màquina analítica. La màquina havia de poder resoldre equacions mitjançant la conversió a números de totes les fórmules i utilitzant les lleis algebraiques conegudes. A més, havia d'utilitzar targetes perforades per a l'entrada de dades i programes, inspirant-se en el funcionament de màquines de l'època [6], i Babbage va crear un llenguatge de programació per a la màquina al qual va anomenar Mechanical Notation [7].

A banda de les referències anteriors, a [8], [9], [10] i [11] teniu més informació sobre Charles Babbage i la seva obra, així com llibres de l'època que expliquen els seus projectes. És molt important tenir en compte que tot això passava a la primera meitat del segle XIX i que potser si haguessin disposat de la tecnologia actual, l'ordinador hagués nascut molt abans que no ho va fer.

[1] Charles Babbage (Wikipedia)
[2] Analytical Society (Wikipedia)
[3] Royal Society (Wikipedia)
[4] La màquina de diferències (Wikipedia)
[5] La màquina analítica (Wikipedia)
[6] Màquina analítica (David Gimeno, UPF)
[7] The Year-book Facts in Science and Art (pàg. 169, John Timbs, 1844, Google Books)
[8] La màquina analítica (Wikipedia en castellà)
[9] Stories of inventors and discoverers in sciense and useful arts (pàg. 141, John Timbs, 1860, Google Books)
[10] The Babbage Pages
[11] Reply to the "Statement of the Trustees" of the Dudley Observatory (pàg. 137, Benjamin Apthorp Gould, 1859, Google Books)

dimecres, 28 de novembre del 2007

L'ensenyament del català a la Franja

Des de l'Associació Cultural del Matarranya em passen informació sobre la jornada Català a l'ensenyament sense llei de llengües? i el Primer premi Franja: Llengua i Territori, la qual se celebrarà el proper 15 de desembre a Calaceit. En teniu més informació al web de l'associació.

Coses d'avui

Avui La Marfanta i El Punt publicaven una notícia de varis articles sobre la proliferació de camps de golf a les Terres de l'Ebre, cosa que personalment crec que és una incoherència majúscula de la gent de l'Ebre que hi dóna suport. Un dels articles tenia un títol ben clar i que ens hauria de fer posar les galtes roiges: El mapa del golf a la terra del nus blau. L'Aldea, l'Ampolla, Deltebre, Tortosa, són exemples de com crec que no s'han de fer les coses -respectant totes les opinions, evidentment-. També dins del mateix context, el camp de golf de Vinallop podria ser aturat per dos informes de Medi Ambient i de Patrimoni.

Avui m'he quedat de pedra quan he llegit que la Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona diu que la caça en barraca no és delicte penal i que és falta administrativa, quan la Secció Segona fa ben poc que va condemnar penalment una persona per aquesta modalitat de caça.

Canviant de tema, segons la Fundació BBVA, Madrid i Catalunya estan al capdavant de les contribuents a l'economia espanyola. Juntament amb les Illes Balears i el País Valencià són les úniques que tenen un saldo fiscal negatiu.

Un exemple del joc polític, completament repugnant. El BNG, segons El País, hauria ajudat a evitar la reprovació de la ministra de Foment a canvi del desbloqueig de les transferències que demana Galícia. Una mostra que sense avergonyir-se, hi ha decisions que, més que prendre's en base a fets i raonaments lògics, es prenen segons els beneficis que se'n puguin treure, deixant de banda el problema que es debat.

Finalment, AppleWeblog en parla. Steve Jobs és l'home de negocis més poderós, segons la revista Fortune. El segueix el magnat Rupert Murdoch en segon lloc. En quart lloc es troben Eric Schmidt, Larry Page i Sergei Brin, els directius de Google. Bill Gates es troba a la setena posició.

Girona pot patir restriccions d'aigua

Ho he escoltat a la ràdio aquesta tard i en teniu una notícia escrita al web del Telenotícies. La situació crítica del cabal del riu Ter pot provocar que si no plou, el proper mes de gener l'Ajuntament iniciï restriccions d'aigua, inicialment de 4 hores al dia. La notícia explica com la falta de pluges unida al transvasament d'aigua cap a Barcelona han fet arribar aquesta situació tan preocupant. Més del 70% d'aigua del riu Ter és transvasada. És increïble que això sigui així, i que en tants anys no s'hi hagi posat remei. Els transvasistes segurament ja estaran fregant-se les mans reclamant un transvasament del Roina o una interconnexió de xarxes. Seria però, la solució? Igualment, és lògic que pateixi restriccions el territori on se suposa que sobra aigua i que per això es fa el transvasament?

Suposo que podem comprendre com se senten els regants del Tajo quan veuen que els del Segura reclamen més i més aigua transvasada, quan ells pateixen per quedar-se sense.

La mirada positiva

PSOE - La mirada positivaL'altre dia llegia al bloc de Saül Gordillo un article sobre l'avantatge que havia pres la dreta posicionant-se a la xarxa, concretament a la web 2.0. L'article aplaudia la posada al dia del PP de Catalunya en la seva presència a la xarxa, afavorint la participació de militants i simpatitzants, amb el seu propi espai a Netvibes, amb una xarxa social a Facebook,... A la vegada era una crítica a l'ancoratge dels partits d'Esquerra en un ús arcaic de la xarxa, i amb una visió més de difondre missatges que no pas de promoure la participació oberta. El mateix Saül Gordillo en una entrada més recent del seu bloc critica la deixades que els governants tenen en els seus webs i blocs. Estic totalment d'acord amb ell i, entra en consonància amb allò de què es parla de vegades, i és que els polítics que tenen bloc o que tenen espais 2.0, molt sovint no hi creuen i ho tenen perquè no sigui dit.

Coincideix aquesta entrada amb la notícia que he conegut a través de Menéame que el president del govern ja té en marxa un espai personal de participació, La mirada positiva. Es tracta d'un espai on es poden enviar propostes i votar les enviades, tipus Menéame, amb material programàtic i publicitari, amb l'espai dedicat a la blocosfera socialista, etc.

Nou tema: VIP

Enceto aquesta nova temàtica amb el nom de VIP (Very Important Person) per parlar de personatges importants, no dels famosos que apareixen a la tele, als programes de safareig, als que s'han fet famosos per participar en concursos, etc. Vull parlar de personatges importants de veritat, d'aquells que ens han canviat la vida, la vida da la humanitat. I ho faig empès per una de les sessions del CAP de l'any passat, en què Marià Cano a les didàctiques específiques de Tecnologia ens va passar tot un seguit d'imatges d'objectes i de persones, per veure si els reconeixíem. La immensa majoria coneixia les persones que surten a la tele però, altres persones importants per allò que han aportat a la humanitat eren veritables desconeguts. En principi la intenció és parlar de VIPs relacionats amb les ciències de la computació, amb la informàtica, per ser el meu àmbit professional. Ho faré de forma breu, per donar referències sobre què els ha fet importants. No pretenc fer ni biografies ni explicacions en profunditat d'allò que han fet.

Els 10 pitjors productes tecnològics

El País es fa ressò d'una entrada al bloc Alt1040, sobre la llista dels 10 pitjors productes tecnològics de la història segons CNet. De la llista jo destacaria el Tamagotchi, en el cinquè lloc, el ratolí rodó d'Apple en sisè lloc, el rootkit de Sony en novè, i en desè lloc el Windows Vista. El criteri per fer aquesta llista, tot i venir de CNet, és molt subjectiu. No sé si amb la perspectiva temporal productes com el Windows Vista poden formar-ne part. Crec que és molt aviat. I això que no sóc partidari d'aquest sistema operatiu.

Sospiren per Sarkozy

Els partidaris de les restriccions a les descàrregues de continguts via xarxes P2P sospiren per aconseguir a Espanya la proposta que ha fet Sarkozy a França, permetre tallar el servei a usuaris que es descarreguin continguts protegits de forma il·legal de la xarxa. La via fàcil és posar l'ull a les descàrregues, malgrat les sentències judicials que no les criminalitzen -dins dels paràmetres de la còpia privada- i no replantejar-se el model de negoci. Segur que quan la gent copiava cintes magnètiques també posaven el crit al cel parlant del final de la cultura i de la música. I es demostra que no és així, que qui vol comprar música o pel·lícules ho fa, existeixen les descàrregues de la xarxa o no. I sempre hi haurà qui, si no té opció, no comprarà res i prou.

dimarts, 27 de novembre del 2007

Cuatro i Cuestión de Sexo

Avui em trobo que Cuatro ha posat un episodi per omplir de Cuestión de Sexo. Fa quatre dies que va començar la sèrie i ja ens fan un greates hits. És una presa de pèl que, a més de fer la sèrie a les tantes de la nit, perquè abans van les Gominolas, una sèrie a la qual no veig la gràcia, no se'ls acudeixi res més que fer un resum per saber qui és qui. Malament anem. Acabaré per no mirar-la, que ja és massa esforç esperar-se a veure-la com per trobar-te això.

Coses d'avui

Una de les notícies del dia és que el ministeri de Foment restablirà el servei de rodalies a Barcelona el proper dissabte 1 de desembre. A veure quant de temps dura la pau ferroviària. Avui també ha estat el dia en què el PSOE ha tingut prou recolzament per evitar la petició de dimissió de la ministra de Foment al Congrés dels Diputats. No sé si realment la ministra hauria d'haver dimitit al principi dels problemes de Renfe però, un cop la cosa s'ha agreujat la ministra ha anat vessant-la amb declaracions contràries a altres membres del govern, i ha continuat xulejant i fent la seva campanya d'imatge a Andalusia. I aleshores sí que crec que hauria d'haver dimitit. Seguint amb la política espanyola, segur que al PSOE estan alleujats perquè Pedro Solbes ha acceptat tornar a ser ministre d'Economia si guanya el PSOE les eleccions.

A Brasil el bisbe de la diòcesi de Barra, a l'estat de Bahia, s'ha declarat en vaga de fam indefinida en protesta contra el transvasament del riu Sao Fransico, del govern de Lula -d'esquerres de debò també-. El mes d'octubre ja vaig escriure sobre el tema. Luiz Flavio Cappio és conegut com el bisbe antitransvasaments.

Ahir, seguint parlant de temes de sostenibilitat, de la incoherència en els partits d'esquerra, parlava de la reacció de l'alcalde de Deltebre davant de més de 3000 al·legacions al POUM. Quasi un terç de la població a la qual se li diu que participa d'una campanya de manipulació i d'intoxicació. És com si quan no ens agrada el resultat de les eleccions acuséssim públicament els votants de qui ha guanyat, de ser víctimes de manipuladors i intoxicadors que han desprestigiat els rivals. Podem pensar-ho però, no tinc tan clar que serveixi per reaccionar davant de la presentació de milers de signatures. Per cert, que avui he entrat al lloc web de Deltebre. És curiós perquè està fet amb Joomla (o amb Mambo) però, s'ha eliminat tota referència dins de la pàgina. Això és tenir sentit de comunitat de programari lliure...

El Tribunal Constitucional ha desestimat les darreres recusacions de magistrats presentades pel PP. Ja va bé que aquests vegin que no sempre funciona l'ús partidista de la justícia. Malauradament la imatge del sistema judicial s'ha degradat força amb tot l'enrenou de l'Estatut.

Hi ha una campanya a la xarxa en suport d'un militant d'Izquierda Unida que vol denunciar Pio Moa per delictes d'injúries i d'humiliació a les víctimes del terrorisme. Jo encara no entenc la credibilitat que té un ex-membre dels GRAPO, ex-extremista d'esquerres, convertit en un dels predicadors de la dreta i de les lloances al franquisme.

La llengua està malalta. Només un 44% dels joves parla el català habitualment. I després diuen que el castellà està en perill a Catalunya. La notícia que enllaço presenta situacions quotidianes a Catalunya on la llengua vehicular és el castellà i no la pròpia del país.

Per acabar, una d'Informàtica. La gent d'AppleWeblog es fa ressò d'una comparativa en imatges dels escriptoris de Windows. La comparativa la publiquen a Bitelia. Però, sembla que és una composició d'imatges antiga perquè es queda amb Windows 2000 versus Mac OS 9. Si hagués continuat, Windows XP versus Mac OS X Panther i Tiger evidencia encara més el salt qualitatiu de l'escriptori Mac, per no dir la tendència de Windows a presentar com novetats de Vista coses que ja es podien veure en versions anteriors de Mac OS X, les quals han evolucionat en la versió actual, Leopard.

Mas, l'incoherent

El confidencial e-noticies fa memòria de la conversió identitària d'Artur Mas. Ja ho dic aquests dies que les iniciatives radicals d'Artur s'han de prendre amb precaució, perquè tan bon punt les defensa com les rebaixa. Igual que va defensar afferrissadament l'Estatut sortit del Parlament i després va rebaixar-lo amb Zapatero. Ara parla del dret a decidir, com si hagués esdevingut més independentista que Esquerra però, no acaba d'aclarir fins on arriba aquest dret a decidir.

Dissabte Mas vinent convida i repta els socialistes a manifestar-se per les infraestructures, les quals estan, efectivament en un estat pèsim, quan durant els anys que ell governava, quan les infraestructures estaven igual o pitjor que ara, no movia un dit per manifestar-se contra el govern de Madrid per la gestió. I no oblidem tampoc que Artur Mas, ara convertit en ciutadà de pancarta, fa ben pocs anys que estava a l'altre costat dels manifestants quan, per exemple, sortíem al carrer per rebutjar el PHN. Ho sento, és un tema recurrent però, qui aleshores no veia amb bons ulls aquestes manifestacions perquè ells deien fer el millor per Catalunya, no s'entén que ara actuïn de la forma que ho fan.

Vilaweb adopta Creative Commons

Una notícia bona i dolenta a la vegada. Vilaweb anuncia que adopta una llicència Creative Commons per als continguts propis. Concretament adopta la llicència Creative Commons Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades. És una bona notícia, tot i que, si això es vol vestir de difusió lliure del coneixement no estem pas davant d'una situació així. Posar restriccions com la prohibició de l'ús comercial i de la creació d'obres derivades converteix els continguts en no lliures. I penso que és negatiu justament perquè mitjans com Vilaweb i altres, utilitzen, sense cap problema ètic, continguts que sí que són lliures en cas que els calgui. No deixa de ser bo però, que almenys explícitament permetin utilitzar els seus textos.

dilluns, 26 de novembre del 2007

Coses d'avui

A casa nostra avui eren notícia la mobilització de 300 persones a la Fatarella contra la massificació eòlica a la Terra Alta. Com pot llegir-se a les declaracions, el problema no és l'energia eòlica sinó la massificació, convertir una comarca sencera en una gran central eòlica.

Mentrestant, avui escoltava a la ràdio que l'alcalde de Deltebre imagina algun interès polític darrera de les signatures contra el POUM de la ciutat, i que diu que el pla està aprovat per unanimitat. Oblida l'alcalde que els ciutadans deleguen les decisions en els seus representants però, que poden estar contra aquestes i prendre la iniciatia. I si hi ha interessos polítics, a posar noms i cognoms. No pot ser que les esquerres utilitzin la mateixa argumentació que criticaven abans de governar.

Si l'ADSL a Espanya té els preus alineats amb els europeus, aleshores per què el ministre de Turisme diu que farà que els preus espanyols estiguin a l'alçada dels millors d'Europa i del món? Marxa enrera no reconeguda?

Zapatero aspira a una majoria més àmplia. Crec que és raonable pensar que ha de ser així. No m'atreveixo a parlar de majoria absoluta perquè és un problema a la llarga però, sí que està clar que el PP fa molt de soroll i que una major distància entre PSOE i PP seria millor que un resultat ajustat. Una, pel soroll d'un PP en situació d'empat tècnic. L'altra, perquè CiU podria acabar fent president del govern Rajoy, no en tinc cap dubte.

El mes de maig es parlava ja als EUA dels problemes de les xarxes sense fils municipals. A principi d'aquest mes de novembre InformationWeek parlava la marxa enrera de projectes de xarxes sense fils municipals de gran abast i d'accés gratuït als EUA. Sembla que la premsa espanyola ha baixat del cirerer i avui se n'han fet ressò.

A llarg termini, segons la consultora Gartner, el preu de les llicències dels programes caurà fortament. El programari lliure té molt a dir en el futur del programari: el programari com servei (SaaS, Software as as Service). I, per cert, més a favor del programari lliure. Si una empresa utilitza programari privatiu sense tenir les corresponents llicències s'arrisca a haver de fer front a indemnitzacions que la duguin a la fallida.

Claro como el agua

Aquí enganxo un dels videos de la campanya Claro como el agua, de la Generalitat Valenciana. No he trobat el que estan emetent ara. Si aquest que hi ha a sota fa bullir la sang, l'actual em sembla increïblement demagog i mentider. No pot ser que per ser elegit en unes eleccions algú pugui anar a l'ample.

Després veus que Rajoy diu que a Espanya sobra aigua però, a la vegada diu que vol un acord nacional sobre l'aigua. Els acords del PP ja els coneixem. Si em dones la raó, aleshores perfecte. Sinó, t'equivoques i no t'escolto.

Hoax: Invitació torxa olímpica

Avui m'han passat un missatge per veure si era una falsa alarma, un hoax. Us copio ol contingut:

URGENTÍSSIM !!!


SI US PLAU, FES CORRER AQUEST AVÍS A LES TEVES AMISTATS, FAMÍLIA, CONTACTES !!!
En els propers dies, cal que estiguis atent: No obris cap missatge amb un arxiu annex anomenat: Invitación ,
independentment de qui te l’enviï. És un virus que obre una torxa olímpica que crema tot el disc dur C de la computadora. Aquest virus vindrà d’una persona coneguda que et
tenia a la seva llista d’adreces. És per això que cal que facis arribar aquest missatge a tots els teus contactes.

Es preferible rebre 25 vegades aquest correu que rebre el virus i obrir-lo. Si reps el missatge anomenat: Invitación, encara que el rebis d’un amic, no l’obris y apaga la màquina immediatament. És el pitjor virus anunciat per CNN. Un nou virus ha set descobert recentment que ha set classificat per Microsoft com el virus més destructiu que hagi existit . Aquest virus va ser descobert ahir a la tarda per Mc Afee. I no té arranjament encara per a aquesta classe de virus. Aquest virus destrueix simplement el Sector Zero del Disc Dur, on la informació vital de la seva funció està guardada.


ENVIA AQUEST E-MAIL A TOTS ELS QUI CONEGUIS. COPIA AQUEST CORREU A UN DE NOU I ENVIA’L A TOTS ELS TEUS AMICS/ES.

RECORDA:
SI L’ENVIES A ELLS/ES, ENS BENEFICIES A TOTS/ES.

Aquest missatge ja fa temps que el vaig rebre. Si cerqueu a la xarxa les paraules hoax torxa olímpica o bé hoax olympic torch, podreu comprovar que efectivament està classificat com una falsa alarma. Per exemple, Symantec el té a la base de dades de falses alarmes, en anglès, a nodo32 el tenen en català. És curiós perquè cíclicament, cada certs mesos o anys, aquests missatges arriben a les bústies de la gent i sempre hi ha algú que pica.

Doncs bé, parafrasejant allò que diu el final del missatge de falsa alarma recorda: si l'envies a ells/es, ens perjudiques a tots/es. No l'enviïs.

Obra humana visible des de l'espai

Sempre hem sentit que l'obra humana que millor es veu des de l'espai és la Gran Muralla Xinesa però, es tracta, sembla, d'un mite (cosa lògica, perquè moltes carreteres i autopistes són més amples). En canvi, podria ser que l'obra humana que sí que en realitat fos la més fàcilment detectable des de l'espai fos la dels camps d'Almeria, coberts d'hivernacles. Així ho publica Microsiervos, a partir d'una entrada del Cuaderno de bitácora estelar.

Manifestacions amb doble intenció

Per desgràcia les manifestacions de l'AVT no em mereixen gaire simpatia pel fet que al darrera sempre sembla que hi hagi la mà del PP. Una manifestació en què els parlaments acaben criticant el govern per asseure's amb els terroristes a negociar, igual que han fet altres governs anteriors, on la gent va amb la bandera espanyola, quan allí es va a manifestar-se contra el terrorisme, no a favor de l'espanyolisme, on la cúpula del PP ocupa un lloc destacat, i des de fa dies repta el PSOE a anar -imagineu la reacció si hagués anat cap polític socialista a la manifestació-. A banda d'això, de les opinions de persones que anaven, algun mitjà ha destacat aquelles que remarcaven que volien fer fora el PSOE del govern. Altres destaquen la quantitat de persones, mig milió afirmen.

No és que no em mereixin respecte les víctimes del terrorisme. És més, me'l mereixen les del terrorisme d'ETA i el d'altres terrorismes. En canvi, darrera dels mitjans que han donat suport a la convocatòria de l'AVT, hi ha qui a les víctimes de l'11-M, sobretot a la presidenta de l'associació, Pilar Manjón, l'han menyspreat durant quatre anys, cosa que no s'ha vist mai de ningú respecte a víctimes d'ETA. S'ho haurien de fer mirar.

dissabte, 24 de novembre del 2007

2000 entrades

Aquesta és la darrera entrada del bloc aquesta setmana i coincideix amb un número rodó. Des de que vaig obrir el bloc l'any 2003 he escrit i publicat, amb aquesta, 2000 entrades. Aviat està dit. Que en siguin moltes més!

Coses d'avui

Avui es fa la manifestació convocada per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). Una manifestació sobre la qual plana l'ombra del PP, partit que monopolitza tot allò que sigui anar contra la política antiterrorista del govern.

Artur Mas diu ara que Zapatero el va enganyar amb l'Estatut. Quina coincidència que això ho digui ara que ha presentat la seva proposta de casa gran del catalanisme i de proposar el dret a decidir i de la unitat dels partits catalanistes. Si no fos que això ja ho he sentit abans...

A Deltebre 3400 signatures s'oposen al nou POUM, en fase d'al·legacions. Un dels aspectes principals és el camp de golf que es planteja entre els nuclis de La Cava i de Jesús i Maria.

A França els proveïdors d'Internet podran tallar la connexió dels usuaris que facin descàrregues il·legals d'obres protegides (música, video,...). No conec els detalls de la legislació francesa, tot i que s'ha de semblar a l'Espanyola. El fet és que parlar de descàrregues il·legals és utilitzar una terminologia poc concreta. Descarregar sèries que algú ha gravat de la televisió als EUA és il·legal? És il·legal descarregar música d'una altra persona, com quan algú ens deixa un disc i ens el copiem en un altre de verge? I el dret de còpia privada, com s'interpreta? Fa por que sota l'empara de protegir la cultura s'instauri l'ús de la clau per a la conveniècia de qui fa diners.

Apache es recupera

Via Menéame llegeixo que el servidor web Apache recupera quota de mercat després de la darrera baixada. Netcraft publica els resultats fins ara del mercat de servidors web on Apache puja 3,03 punts enfront de la baixada de 2,75 del mes d'octubre, i Microsoft IIS baixa 1,29 punts enfront de la pujada de 2,18 també a l'octubre.

End 6

End 6!Hi ha una campanya a la xarxa per acabar amb l'ús del navegador Internet Explorer 6. Quan es fa una aplicació web sovint els maldecaps vénen pels problemes que causa tenir usuaris que accediran amb un ordinador que té aquesta versió del navegador de Microsoft. És un navegador amb moltes mancances que, a més, ja té el seu propi substitut, la versió 7. Malauradament però, no totes les versions de Windows poden executar l'IE 7. Però, existeixen alternatives que estan més al dia i que respecten més els estàndards web: Firefox, Flock, Opera.

Via Menéame.

divendres, 23 de novembre del 2007

Coses d'avui

El Gran Wyoming avui feia referència a l'argument per part de Mayor Oreja pel qual relaciona una potencial victòria del PSOE a les properes eleccions generals amb ETA. És fastigós com ha actuat el PP durant tota la legislatura. A més, es comporten de forma cínica, com si no haguessin estat ells els grans atiadors del foc a la política espanyola.

El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Juan Antonio Martínez Camino, qui de vegades penso que és la mà dreta de Rouco Varela, figura que em representa l'Esglés tancada, descaradament de dretes i de l'Espanya única, ha desmentit que el president de la CEE hagués demanat perdó per la postura de l'Església durant la Guerra Civil. Ja era estrany que les coses quedessin amb una minsa petició de perdó sense que els que semblen el poder a l'ombra de la CEE diguessin la seva. Sembla mentida que l'Esglés no demani perdó, ja no per la Guerra Civil sinó per haver estat còmplice de la dictadura, d'haver participat de la revenja contra els vençuts, d'haver consentit la persecució de capellans que no combregaven amb el règim,... Justament avui TV3 ha parlat d'una església que es fa a València, en unes antigues naus de la Cross, de titularitat pública, i protegides, consagrada als màrtirs de la Guerra Civil en mans del costat republicà.

Foment admet que l'AVE arribarà a Perpinyà el 2010, no el 2009, cosa que pot fer que es pagui una quantitat considerable com compensació pel retard. Avui la ministra ha estat a l'acte de finalització del túnel del Pertús, el qual unirà Catalunya amb la Catalunya Nord.

No se'n parla gaire però, el PSC a Barcelona s'entesta a fer una muntanya russa al Tibidabo. Es veu que no n'hi ha prou amb el parc d'atraccions de la mida que és, sinó que cal continuar esgarrapant espai a la muntanya. No sé si és que pretenen fer la competència a Port Aventura però, és lògic que es quedin sols i que ni els companys de govern hi donin suport.

El secretari d'estat de Telecomunicacions
va desqualificar la comisaria europea de Competència per haver dit que l'ADSL a Espanya és més cara que a la resta d'Europa de mitjana, per indocumentada, per desconèixer els preus espanyols. Segurament molts de nosaltres podríem explicar-li al secretri d'estat que sí, que el preu de l'ADSL a Espanya és un escàndol, que quan mirem els preus als països europeus al·lucinem. Avui dia continuem pagant, si fa no fa, el mateix que fa 5 anys per l'ADSL. Augmenta una mica l'ample de banda i els preus es mantenen. Això, a més, tenint en compte que si no tens una connexió que te n'allibera, has de pagar la quota telefònica bimensual. Ha estat bona la reacció des d'Europa, indicant que les dades utilitzades en l'estudi sobre els preus, són dades proporcionades per Telefónica i avalades per la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT).

Schmap

Segons diu el seu web, Schmap és una editora de guies electròniques de viatges que contempla 200 destinacions als EUA, Europa, Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. Les guies de viatge poden consultar-se en línia o bé descarregar-se i utilitzar-les sense la necessitat d'estar connectat a Internet. És un servei dels anomenats 2.0, on no només hi ha informació de consulta sinó que es poden fer recomanacions, compartir fotos,..., via els schmapplets, per a la qual cosa cal instal·lar-se una aplicació d'escriptori que es descarrega del seu web.

Bé, realment escric això perquè fa poc que he rebut un correu de la gent de Schmap dient-me que una de les fotos que tinc penjades a Flickr feta a Barcelona ha estat inclosa a la guia de la Ciutat Comtal. No és que em consideri un gran fotògraf però, sí que voldria destacar que gràcies al material amb llicències lliures que deixem a la xarxa, les nostres fotos, textos i altres, poden ser utilitzats per terceres persones, les quals, com en aquest cas, tenen el detall d'avisar-te i, a més, compleixen amb la llicència i la indiquen juntament amb la foto.

Trens del cap de setmana

El web de Renfe informa -a l'apartat de darrera hora- que els trens regionals (mitja distància) entre Barcelona i Terres de l'Ebre aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, com el cap de setmana passat acabaran i començaran el seu recorregut a l'estació de Martorell. Entre Martorell i Barcelona s'han d'utilitzar els trens de rodalies de la línia C4.

Accions dures al Delta

Aquests dies es parla molt del futur del Delta i de les mesures que es volen aplicar per prevenir els efectes del canvi climàtic, amb la pujada del nivell de la mar. Com ja s'ha publicat aquests dies, les mesures començaran per crear dics, amb un nucli dur i recoberts de sorra, integrats a l'entorn. Tot això sembla que s'inspira en com van plantejar el problema de l'enfonsament al Delta del Po, a 5 metres per sota del nivell de la mar a causa d'extraccions de gas que es van fer al segle XX al seu subsòl. Recentment una delegació ebrenca va visitar el Delta per veure aquestes solucions. I sembla que alguns n'han tornat enamorats i volen implantar-les al màxim al Delta de l'Ebre.

Aquí però, sembla que el problema és diferent i que no totes aquestes mesures són necessàries. Però, els regants, per exemple, ja demanen totes les mesures possibles i conservar el Delta en els seus límits actuals. Jo sóc partidari de no seguir aquest camí i que l'estat expropïi allò que està en primera línia de costa -evidentment, tenint en compte que al Delta viu gent-. Ara bé, per posicionar-nos, per formar-nos una opinió tal com cal, l'administració ha d'informar bé, ha d'informar clarament, ha d'explicar avantatges i inconvenients. Perquè de moment qui parla i qui planteja propostes són, per exemple, els regants de la Dreta, reclamant un Delta com el del Po, envoltat de dics, drenat i amb barreres contra la falca salina. Com sempre, l'administració arriba tard per explicar-se.

Baròmetre del CIS d'octubre

El CIS publica al seu web l'avançament de resultats del baròmetre d'octubre de 2007 on es reflecteixen, entre altres, els resultats de l'enquesta sobre intenció de vot. És una de les notícies del dia. I ho és per la distància a la qual es troba, segons aquest estudi, la intenció de vot del PSOE respecte de la del PP. L'estimació de vot se situa en un 39,7% per al PSOE i un 37,4% per al PP, és a dir, a poc més de 2 punts, un empat tècnic. Comparant l'evolució de l'estimació d'intenció de vot amb el baròmetre de setembre, el PSOE ha passat d'un 40,5% al 39,7%, mentres que el PP ha passat de 37,0% al 37,4%. Així mateix, CiU passa del 2,9% al 3,1% i Esquerra del 1,9% al 2,1%. IU baixa del 6,1% al 5,5. El baròmetre d'octubre és previ a la sentència de l'11-M. El proper hauria de reflectir si el PP ha sortit perjudicat o no per aquesta sentència.

Ahir El Periódico publicava l'estudi d'opinició encarregat per ells on l'estimació de vot situa el PSOE en un 43,5% (42,2% el mes de juliol) i el PP en un 37,6% (un 39,2% el mes de juliol), amb gairebé 6 punts de diferència a favor del PSOE.

dijous, 22 de novembre del 2007

Coses d'avui

Segons paraules d'ahir de la ministra de Foment, Espanya és l'enveja del món per la seva aposta pel tren d'alta velocitat. La ministra ha demostrat amb escreix que parla més del necessari i que ja està en plena campanya de promoció per a les eleccions. Una llàstima però, és així. Els mitjans han destacat l'enfrontament que va tenir ahir amb Joan Herrera, d'ICV, qui li va arribar a dir que no tenia vergonya per paraules seves minimitzant el problema de rodalies.

M'ha cridat l'atenció una notícia de Público sobre una iniciativa del centre Gran Via 2, de l'Hospitalet. Han instal·lat una sala amb sofàs, premsa i televisió per tal que qui no vulgui acompanyar la seva parella pel centre per cada una de les botigues, s'hi quedi a passar l'estona. La notícia duu per títol Un aparcamaridos para comprar sin prisas. Què en penseu?

Sembla que ha començat allò que s'anunciava sobre el final de la immunitat de Jacques Chirac i l'inici de les causes judicials contra ell. Ha estat imputat per suposat desviament de fons quan era alcalde de París.

Una immobiliària vol fer una illa artificial enfront de la costa valenciana. Sense entrar en la crítica, sorgeix aquests dies que es parla de Las Vegas als Monegros, un gran projecte urbanístic en una zona sense aigua.

Avui hem fet la segona jornada de plmontsià, per cert.

La interconnexió torna

La PDE avisa que la planta dessalinitzadora del Garraf permetrà materialitzar la interconnexió de xarxes, perquè estarà connectada a la xarxa del CAT, a banda d'abastir la zona de Barcelona, i a més, tindrà caràcter reversible. Aquesta interconnexió, tal com alerta la PDE, no deixa de fer allò que el govern no ha fet de forma clara i directa, mantenint el projecte d'interconnexió que sí que volia fer CiU. Per això és doblement criticable, que a hores d'ara se'ns estigui intentant fer empassar el projecte. Cal estar alerta.

D'altra banda, és escandalós, i és una altra notícia, de la qual s'han fet ressò els Ebrediputats, que als Monegros pretenen fer un megaprojecte projecte urbanístics, cosa que seria una gran incoherència governant qui governa a Espanya, a l'Aragó i a Catalunya. No seria just haver triturat verbalment la credibilitat de CiU per haver estat al costat del PHN, per apostar per certs projectes, i ara no dir res d'altres projectes nefastos. La PDE en parla -bé, la part de la PDE que s'ha mantingut activa-. És més, la PDE no ha abaixat la guàrdia durant la legislatura. És hora de despertar-se i escoltar, i sortir al carrer.

Hoax: nou procediment per robar cotxes

Avui m'han enviat una falsa alarma relacionada amb un nou mètode de robatori de cotxes. Us l'enganxo:


ALERTA !!!

AVÍS DELS MOSSOS D'ESQUADRA I DEL RACC

NOU PROCEDIMENT PER A ROBAR COTXES

Llegeix això i re-envia-ho a qui creguis convenient.

Imagina que vas a buscar el teu cotxe que has deixat aparcat; obres la porta, entres, poses el seguro a les portes, encens el motor i poses la marxa endarera. ¿No ho fas sempre així? Mires a la finestra de darrera pel mirall retrovisor i veus una fulla de paper gran enganxada al vidre posterior. Llavors poses la palanca en punt mort, obres la porta i baixes del cotxe per treure el paper (o el que sigui) que t'obstrueix la visió. Quan arribes a la part posterior, apareix el lladre de sobte, entra i se'n va amb el teu automòbil -el motor estava encès, el teu maletí, bossa o cartera estaven a dins- i pràcticament t'atropella en la fugida.

L'assegurança no en vol saber res.

AQUESTA ÉS UNA NOVA MODALITAT, SI VEUS UN PAPER PEL RETROVISOR, O ALTRA COSA,

¡NO BAIXIS!

Marxa!!! pots treure el paper de la lluneta més endavant, i agrairàs haver rebut aquest correu.... i envía' l als teus amics.....
Això no és una cadena...... és un servei amistós.

Quan us trobeu un missatge així probablement penseu que si diu que els Mossos i el RACC hi són al darrera, que ja us ho heu de creure. Però, això que s'hagi de reenviar, les faltes d'ortografia (que semblen fruit d'una traducció del castellà), fan sospitar. Només cal cercar per la xarxa una cosa com car theft papex hoax. La llista de resultats mostra una referència en segona posició a un missatge semblant en anglès. Sembla que hi ha gent que l'ha rebut en castellà, referint-se a la Guardia Civil i el RACE.

Per què ens fem grans?

Fa un parell d'anys que tinc un parent a Jesús, després d'un infart cerebral. Els inicis van ser difícils, amb poques esperances de sortir-se'n però, amb un desenllaç que es pot considerar satisfactori donada la gravetat. Això no treu que des d'aleshores hagi esdevingut totalment dependent i que haguem vist un deteriorament progressiu del seu estat de salut. L'esperança mai no es perd però, i a més, serveix per apropar-te més a les persones que estimes.

Avui m'he trobat una persona -no som família- que és un exemple en majúscules de conservar l'esperança. Després de patir del cor, de tenir la parella amb el mal lleig que diuen, me l'acabo de trobar pel carrer, caminant amb energia, i m'ha explicat amb el somriure als llavis que li han tret un tumor dolent també. M'he quedat de pedra, a la vegada que admirat per l'actitud davant de l'acumulació de situacions adverses a la vida. Des d'aquí li envio una abraçada com reconeixement d'aquesta forma de prendre's les coses.

És possible, penso, que la religió sigui un dels factors per enfrontar aquestes penes que ens porta la vida. Com alternativa, una bona teràpia psicològica segurament pot ajudar en casos com aquests. Però, no deixo de pensar que és impressionant veure una persona amb tanta energia amb tot allò que ha passat, que passa i que passarà.

La pregunta del títol me l'he fet just després d'acomiadar-me d'aquesta persona de la qual us parlo. Per què ens fem grans? Per què hem de ser conscients de tantes penes que es passen a la vida? Amb l'alegria que vivíem de menuts?

Zapatero 2008, ZP 2.0

No, no estic fent campanya. Avui El País publica una notícia sobre la creació del grup de José Luis Rodríguez Zapatero a Facebook, una de les xarxes socials més importants de l'anomenada web 2.0. Diu El País que per poder subscriure's al canal de Zapatero cal registrar-se a Facebook i que cal haver estat convidat per un subscriptor. Això darrer no és així, doncs jo he pogut fer-ho sense cap invitació. Ara mateix es pot opinar en un fòrum de debat sobre la convenció del PP i sobre la nota que li posaríeu al govern del PSOE. El grup compta ja amb 245 subscriptors en el moment d'escriure això, en menys d'una setmana. Serà una bona experiència de política 2.0 [1]? Ja ho veurem.

Per cert, en la descripció del grup empren el castellà, l'anglès i el francès. Hauria estat tot un detall la presència de les llengües oficials de l'estat espanyol.

[1] Definició de política 2.0 en 20 punts, per Alianzo.

Actualització: Tot i que inicialment havia cregut que era així, em penso que això és una iniciativa personal, no del PSOE, ni del propi Zapatero. Estem aleshores en un exemple de política 2.0?

Nou tema: hoax

Segons el Termcat un hoax o falsa alarma és
un missatge que alerta d'un virus o un altre perjudici potencial que en realitat no existeix i que pretén col·lapsar la xarxa induint els receptors a reenviar-lo massivament.
Segur que algun cop heu rebut a la vostra bústia electrònica un missatge d'una persona coneguda que us posa una foto d'algú que ha desaparegut, que us conta la tràgica història dels fets i que us demana ajuda perquè es pugui trobar, reenviant el missatge a quanta més gent millor. O un missatge que us avisa d'un perillós virus que si us entra a l'ordinador us eliminarà tot el contingut del disc dur, indicant-vos fins i tot quin fitxer heu d'eliminar per evitar-ho.

Com diu la definició del Termcat, són falsos avisos, els quals persegueixen crear un augment de tràfic a la xarxa per col·lapsar-la però, encara diria més, doncs quan es reenvien aquests missatges -amb tota la bona intenció del món- sovint no s'amaguen les adreces de les persones destinatàries -al camp CCO o BCC del missatge-, i aquests viatgen per la xarxa difonen l'avís i les adreces de les persones a qui s'envien. I això, a més de tràfic, és una font important de dades quan arriba a mans de qui vol difondre virus o publicitat no desitjada -spam- per la xarxa. No sabem mai un missatge nostra per quines mans passarà quan ha sortit del nostre ordinador, i menys quan és una cadena, com aquests falsos avisos.

Avui mateix he rebut dos missatges de falsa alarma. De tant en vaig rebent, igual que vosaltres segurament. Per això enceto aquest tema, per comentar alguns que m'arriben a les mans i intentar evitar, així, que continueu la cadena.

Com se sap si un avís rebut és una falsa alarma? Doncs preguntant a algú que sapigueu que pot informar-vos o bé, a la xarxa, a través de Google. És important pensar que moltes falses alarmes originalment han sorgit en anglès, amb la qual cosa no només cerqueu el text en català o castellà que hagueu rebut sinó que mireu de cercar-lo en anglès, i afegir a la cerca la paraula hoax.

Més informació:

Enjuto Mojamuto i IE

Aquesta setmana l'usuari Enjuto Mojamuto al Twitter ha estat enviant missatges relacionats amb el navegador Firefox i amb la navegació amb pestanyes. A l'episodi d'ahir de Muchachada Nui d'ahir l'espai d'Enjuto Mojamuto va parlar sobre els navegadors. És molt friqui, ho sé.

Fracàs educatiu a Catalunya

Una de les notícies del matí és que Catalunya és a la cua d'Espanya i d'Europa en l'avaluació del seu sistema educatiu. La Fundació Jaume Bofill ha realitzat l'informe de l'estat de l'educació a Catalunya 2006-2007, del qual es desprenen dades preocupants. Una de cada 3 persones (un 34,1%) entre 18 i 24 abandona els estudis, cosa que significa el triple de l'objectiu europeu per al 2010, fixat en un 10%. A Espanya és un 30,8% i en llocs amb qui ens volem comparar com El País Basc, un 13,9%.

El Periódico reflecteix en un titular que el pas de Primària a ESO és massa fàcil i després té conseqüències en el fracàs en aquesta etapa d'educació secundària. Mentres les escoles de Primària tenen la millor taxa d'Espanya en graduats, els instituts d'ESO en tenen la taxa més baixa. És per preocupar-se. I és per analitzar bé què està passant, perquè avui mateix es faran anàlisis precipitades i superficials, les quals segurament apuntaran el professorat -d'ESO- com el màxim culpable. I la causa amb tota seguretat està repartida: el sistema educatiu, les direccions dels centres, el desencís del professorat, la poca cooperació de les famílies, la pròpia societat,...

dimecres, 21 de novembre del 2007

Coses d'avui

Una de les notícies del dia ha estat el programa d'ahir a La 2, Tinc una pregunta per vostè, amb el president de la Generalitat, José Montilla. Vaig veure'n pocs minuts. Ho sento però, preferia veure Cuestión de sexo a Cuatro. El programa m'agrada però, al cap i a la fi acaba sent un programa on la gent pregunta, alguna gent fent afirmacions difoses per mitjans, altres no, i qui contesta intenta trampejar com pot i sortir-se'n. En vaig parlar ahir de com el president Montilla allò que no volia detallar més ho tallava elegantment i en paus.

L'altra notícia ha estat la conferència d'ahir d'Artur Mas, on va parlar del dret a decidir, plantejant el seu punt de vista de futur per a Catalunya i, entre altres coses, la convocatòria d'un referèndum si l'Estatut surt retallat del Tribunal Constitucional.

Ahir Esquerra culpava el PSC del fracàs de les propostes d'inversions per a l'any vinent a les Terres de l'Ebre, quedant-se diversos projectes sense contemplar.

El 15 de desembre les plataformes ebrenques surten al carrer. Tornen les mobilitzacions. Serà que qui mana desil·lusiona les persones... i no ho volen reconèixer.

El creuament d'acusacions i de denúncies entre associacions i SGAE omple la xarxa. Ja és trist que quan algú és denunciat contesti amb una altra denúncia.

Lazarus 0.9.24

Welcome to Via Barrapunto podem llegir que s'ha publicat una nova versió de Lazarus, la 0.9.24. Lazarus és un entorn de desenvolupament ràpid d'aplicacions -RAD- alternatiu a Delphi, que és programari lliure i multiplataforma. Com entorn alternatiu a Java o Mono és també una opció interessant, doncs la interfície gràfica es crea de forma més còmoda, com amb eines tipus Delphi, Visual Basic o SharpDevelop.

Pèrdua de garantia?

Avui m'han explicat que una botiga d'informàtica de casa nostra -no diré quina, ni la població- ven ordinadors de la marca Samsung i si els demanés que et posin un altre sistema operatiu diferent del Windows Vista instal·lat, et diuen que perdràs la garantia de l'ordinador, perquè el fabricant diu que no dóna garantia si l'ordinador és manipulat. Val a dir que no és el primer cas d'aquest tipus d'avisos als pobres consumidors que van a comprar-se ordinadors. Ara bé, com a mínim hi ha alguns punts que s'han de tenir en compte:
  • La garantia de l'ordinador, de 2 anys, l'ha de donar qui ven l'ordinador, no el fabricant.
  • Manipular un ordinador no pot equiparar-se a canviar el sistema operatiu perquè també ho és instal·lar altres programes.
  • L'ordinador és un producte i el programari que duu instal·lat és un altre. No es pot condicionar la garantia del maquinari al programari instal·lat i si és així ha d'estar per escrit.
  • Si la llicència de Vista és com les de versions anteriors de Windows pot rebutjar-se, t'han de tornar els diners i queda en evidència la separació entre ordinador i sistema operatiu.

Rotonda del Champion

No sóc de Tortosa i no sé com es diu la rotonda. Entrant a Tortosa pel Champion a la rotonda abans del pont s'ha convertit en un coll d'ampolla. Ahir vam passar amb un company per allí a l'hora de dinar. Avui el company ha passat per allí de camí a la feina. Resulta que entre la rotonda i la del pont del Mil·lenari hi ha un carril menys en sentit Tortosa i dificulta la circulació, tant dels vehicles que ja han sortit de la rotonda, com la dels que intenten entrar a la mateixa. La senyalització és deficient i la manca d'alguna mesura per gestionar l'entrada a la rotonda fa que hi hagi vehicles penalitzats perquè la seva esquerra està permanentment ocupada i estan una bona estona per poder entrar. Mira que és difícil pensar i després fer.

dimarts, 20 de novembre del 2007

Coses d'avui

En aquests moment parla el president Montilla al programa 59 segons. Ara mateix li han preguntat sobre els peatges i ha tirat pilotes fora. I me'n recordo de l'alliberament de peatges que faran aquí a l'Ebre mentres duri la variant de l'Aldea. Un alliberament que implicarà passar per caixa i adquirir un teletac. Sí, després passar serà gratis però, haurem de pagar l'aparell, no?

Aquest matí una de les notícies era l'assumpció -molt difusa- de la culpa que li pertoca a l'Església per allò que va ocórrer durant la Guerra Civil. No va dir -o no se'n deriva de la notícia- res de la postguerra, època on no hi ha excuses de com es va actuar. També s'ha remarcat en la notícia que aquesta era una declaració personal del president de la Conferència Episcopal però, no oficial de la cúpula eclesial espanyola. Cúpula, per cert, que lluita per arribar al poder. On s'ha vist això en homes que han de guiar els creients i que prediquen coses com no tenir cobdícia?

La SGAE es querellarà contra les associacions que volen que la fiscalia la investigui. Estan en el seu dret però, com entitat de dret que és crec que hauria d'esperar a veure què opina la fiscalia i, si va més enllà, el jutge. De passada es podria querellar contra Público per haver informat sobre els seus negocis.

De moment a Europa no es pot fer però, Google permetrà que els usuaris de Google Maps corregeixin ubicacions errònies. Començaran per permetre-ho als usuaris registrats dels EUA i d'Austràlia. Els moviments de les ubicacions en alguns casos seran sotmesos a moderació, per evitar canvis arbitraris. Ara es poden afegir presentacions, passis d'imatges, a les barres laterals o inferior dels blocs de Blogger, no restringides al servei de fotos Picassa, sinó que, per exemple, permet utilitzar un compte de Flickr.

Artur Mas continua amb la seva casa gran del catalanisme. El confidencial e-noticies explica que, malgrat d'emprar molts cops la referència al dret a decidir, no especifica mai que això faci referència al dret d'autodeterminació. El País informa en aquest sentit i també remarca el dret a decidir de Mas però, l'autodeterminació no apareix enlloc. Compte que Artur Mas és especialista en apostar fort, en prémer l'accelerador i al final posar la marxa enrera.

Ostres tu, el president Montilla li ha preguntat a una dona si treballava. La dona li ha dit que és mestressa de casa. I Montilla li ha dit que avui dia, afortunadament hi ha feina, que qui vol en troba, que potser estigui mal paga però, que qui vol treballar troba feina. Contundent alhora que arriscat dir això. Perquè una feina, en el moment que es reconeix que està mal pagada és una feina no digna, a la qual l'administració no pot donar suport.

David Sifry, fundador de Technorati, diu que els blocs encara tenen molt futur per davant, per cert. Sembla que l'estancament anunciat per al 2007 encara no ha arribat.

També era important aquest matí la referència a la vaga quees fa grossa a França. El sector públic s'uneix al sector ferroviari contra Sarkozy per al manteniment del poder adquisitiu i contra la retallada de llocs de feina fins l'any vinent. Sarkozy diu que no farà ni un pas enrera, que la reforma es farà. Un sondeix de Le Firago diu que el 68% dels enquestats a França troben la vaga no justificada.

Notícia dolenta del dia. L'Ebredigital informa que un noi de 17 anys d'Amposta va ser detingut dissabte amb 91 pastilles d'èxtasi.

Demanen que investiguin la SGAE

L'Associació d'Internautes i l'Associació d'Usuaris d'Internet han demanat que la fiscalia investigui la SGAE per tenir interessos lucratius quan la llei estableix que no pot tenir activitats amb finalitat de lucre. Ho publica El Mundo avui. El passat mes d'octubre el diari Público publicava una notícia sobre les societats amb ànim lucre que té l'entitat gestora de drets d'autor.

Trompetero

Via Retube.

Lo Teixidó a VilawebTV

Jotes a la plaçaVilawebTV publica un reportatge sobre l'art d'improvisar cançons arreu dels països catalans. Entre ells apareix un dels cantadors de casa nostra, lo Teixidó. Podeu veure'l a VilawebTV.

dilluns, 19 de novembre del 2007

Coses d'avui

Començava el dia amb una notícia del diari Avui sobre els dics de contenció que el Ministeri de Medi Ambient vol instal·lar a les badies del Delta. Seran dics de dos metres d'alçada, amb nuclis de pedra, amb vegetació a la part superior i amb carrils bici paral·lels. Això, si no m'equivoco, deriva de la visita que recentment es va fer al delta del Po, a Itàlia. No tinc cap problema a reconèixer que en època del transvasament gent favorable a la postura de la Generalitat ja plantejava aquest sistema per protegir el Delta.

La ministra de Foment diu que hi ha una campanya contra ella. L'hem sentit comparar-se a Indalecio Prieto o queixar-se que l'ataquen per ser dona. El problema de la ministra és que serà cap de llista per Màlaga i necessita tenir un bon índex de popularitat. Ara bé, com no li surti bé això de l'AVE la seva campanya d'imatge no li servirà de res... o sí. Un titular de Vilaweb diu que el ministeri va decidir que a Sants sobraven dues vies i les va reservar a l'alta velocitat. Es tracta d'una entrevista a Pau Noy, assessor de l'Entitat Metropolitana del Transport.

Dissabte van haver aldarulls amb antifeixistes que es van comportar com feixistes, a Barcelona. Com és evident i habitual, l'oposició -CiU- va queixar-se de la manca de mesures de seguretat. Avui llegia que Joan Ferran (PSC) diu que CiU s'ha instal·lat en la queixa permanent. Podrà pensar-ho però, aquest argument era el mateix que utilitzava el PP i CiU sobre les queixes i manifestacions quan ells governaven. No podem pretendre que allò que aleshores consideràvem excuses dels governants ara sigui vàlid perquè governen uns altres.

Rajoy vol fer una llei per garantir l'ús del castellà a tot l'Estat. Serà que no està garantit el seu ús. Serà que fins ara l'única llengua obligatòria a Catalunya, per exemple, era el castellà. I serà que a Catalunya, sobretot a l'àrea de Barcelona, no es parla gens de castellà al carrer. És clar que, en qüestió de demagògia alguns no tenen rival.

Amazon ha presentat l'iPod dels llibres
, anomenat Kindle, un aparell per llegir llibres electrònics, amb connexió sense fils i memòria SD. Des de l'aparell es poden comprar llibres electrònics, es poden llegir diaris en línia o blocs. El video promocional diu que tens accés gratuït sense fils a la Wikipedia... Bé, això és molt relatiu. L'accés a la Wikipedia és gratuït. I l'accés sense fils dependrà des d'ón es faci, evidentment. Tot i que el disseny em sembla una mica antiquat (l'aspecte) i que sembla que és en blanc i negre, segons el video, és un aparell interessant. Ara bé, voleu dir que arriba a temps?

Banda ampla un 20% més cara que a Europa

La Comisària Europea de la competència, Neelie Kroes, diu que la banda ampla a Espanya és un 20% més cara que a la resta d'Europa. Segons diu, la situació a Espanya és preocupant per la diferència de preus amb els països veïns. I penso el mateix. Aquí ens diuen que ens fan la gran oferta i no tenim l'opció de pagar menys, sinó que sempre paguem més o menys el mateix a canvi de més ample de banda.

Jo, per exemple, per connectar-me des de casa amb 1Mb o 3 Mb en tinc prou. Per què he de contractar més ample de banda i no em donen el mateix més barat?

I ara que en parlo, aquests dies veig la publicitat d'Ono a la televisió. La veu en off diu que ofereixen 6 Mb per 6 euros al mes o 12 Mb per 12 euros al mes. Però, a l'anunci es mostra un text -que la veu no pronuncia- on diu que és durant 2 mesos. Jo crec que això si no es pot qualificar de publicitat enganyosa sí que es una manipulació descarada. A mi una vegada m'ho van fer -no Ono-, de proposar-me una superoferta d'ADSL i quan els vaig preguntar durant quant de temps van reconèixer que era per tres mesos i després el preu ja no era competitiu. No ho diuen d'entrada i si no ho preguntes ja t'ho faràs.

Peliquero

En aquesta façana que podeu trobar a Tortosa, s'anuncia una perruqueria en una llengua que sembla àrab i en castellà. Qui li ha fet el rètol s'ha equivocat i en comptes de PELUQUERO li ha posat PELIQUERO. La intenció és allò que compta però, no podia deixar passar l'anècdota.

Normalitat al transport públic

L'afirmació del títol potser podria ser una interrogació. Durant el dia es veurà. Avui, potser per casualitat, potser per la suposada tornada a la normalitat del servei de rodalies, l'autobús de la Hife de primera hora del matí cap a Barcelona ha sortit de Tortosa més buit del normal i els seus viatgers han estat informats que haurien de canviar d'autobús al peatge de l'Aldea -als anys 90 això no passava, per cert, hem anat enrera-. LEs darreres setmanes el trajecte s'havia fet directe per la gran afluència de viatgers.

diumenge, 18 de novembre del 2007

Coses d'avui

Una de les notícies d'avui són els aldarulls d'ahir en una manifestació antifeixista a Barcelona. Un tris espectacle que es repeteix massa cops. Detinguts i mossos ferits, en una manifestació de qui va contra altres, apuntant-los per ser feixistes. Gran exemple de legitimitat moral.

Durao Barroso, l'amfitrió de la foto de les Açores, ara diu que el van enganyar amb documents falsos sobre l'Iraq, i que va organitzar la cimera per petició dels EUA, del Regne Unit i sobretot d'Espanya. Pot dir-ho i pot aportar documents però, la seva credibilitat, igual que la de tots els que ara s'espolsen les culpes, és zero.

Rajoy diu que eliminarà el pagament de l'IRPF a tothom qui cobri menys de 16.000 euros bruts l'any. Diu que això afecta 7 milions de persones. Pre-campanya electoral. Promeses, eslògans. Falta la lletra petita.

Baixeu-vos allò que vulgueu del P2P però, no ho vengueu, una cita de Microsiervos.

Antifeixistes

Darrera del nom antifeixistes s'amaguen ments extremistes que per manifestar-se contra l'extrema dreta es pensen que ells no tenen un comportament igual d'extrem i rebutjable. Ahir vam tenir un exemple de com actuen col·lectius que no tenen res de pacífics, ni de solidaris, ni d'antifeixistes. Perquè muntar una batalla campal i destruir mobiliari urbà no deixa de ser una altra mostra de feixisme, de totalitarisme. És com quan estudiava a l'Autònoma, que cada dos per tres els defensors de la veritat inutilitzaven els caixers automàtics, per protestar contra el golf de Torrebonica.

L'abocador de Tivissa, la incoherència evident

El bloc dels Ebrediputats de CiU es fa ressò de la incoherència dels partits que formen part del govern de la Generalitat de Catalunya quant a l'abocador de Tivissa. L'ampliació de l'origen dels residus que s'hi abocaran i l'augment de tones és una contradicció davant de les crítiques que abans de les eleccions de 2003 es feien del macroabocador. Penso que s'equivoquen però, els Ebrediputats, apuntant a la plataforma i el seu silenci. Segueixo la llista ebrencs i el tema ja ha sorgit. Qui aleshores tenia una postura coherent ara continua tenint-la. Qui tenia una postura electoralista ara també. Sí que comparteixo que els partits del govern han de donar explicacions. Per què aleshores no i ara sí?

dissabte, 17 de novembre del 2007

Terres de l'Ebre-Barcelona fins Martorell

Abans ho he comentat. En sentit Barcelona els trens regionals s'aturen a Martorell, des d'on s'agafa un rodalies fins Barcelona. Però, això també és en sentit sud. Els viatgers cap a Terres de l'Ebre han d'agafar un rodalies fins Martorell i allí els espera el tren regional. Això, segons el web de Renfe, durant aquest cap de setmana.

Coses d'avui

El Punt destaca a la portada la petició majoritària del Parlament de Catalunya perquè la ministra de Foment sigui cessada en el càrrec. I ho destaca amb un 96 a 36 ben gros, el nombre de vots a favor i en contra, respectivament en la votació. El govern espanyol ja avisa que no en farà cas de la petició del Parlament. Tampoc no és estrany. Si algú dels que va votar a favor era perquè es pensava que canviaria alguna cosa s'equivocava, encara que penso que ningú s'ho pensava. Com destaca Joan Herrera d'ICV, caldria veure també com han canviat les opinions sobre AVE i rodalies d'alguns dels que ara demanen dimissions.

Avui comença a funcionar parcialment el servei de rodalies per la línia C2, després de l'esvoranc de fa unes setmanes. Mentres miro què diu el web de Renfe em trobo que el trens regionals en sentit Barcelona aquest cap de setmana finalitzen el seu recorregut a Martorell, on s'haurà d'agafar un tren de rodalies fins Barcelona. Ja ho sabeu.

A Madrid s'ha obert un altre front per al desgast polític. Aquest cop és l'operació Guateque -quin nom, podrien haver-li dit Chotis ja posats...-, sobre una trama de corrupció de funcionaris a l'Ajuntament de Madrid. Mitjans com El Plural -de marcat accent socialista- fan èmfasi en el paper de l'alcalde en la responsabilitat política del cas. És estrany que alguns enemics de Gallardón a les files de la dreta no facin també llenya.

Les Terres de l'Ebre són aquesta setmana l'escenari del joc polític mal entès. A Bot CiU ha passat a l'oposició després d'estar governant des de les recents eleccions. No m'entra al cap que en tan poc de temps la moció de censura estigui justificada. Coses com aquesta fen pensar en l'interès partidista d'una acció com aquesta i el desprestigi polític vigent, fins i tot en la política local.

Ep, a Caro s'han registrat 7,7 graus sota zero. Tapeu-vos.

Amposta podria expropiar cases de la façana fluvial

L'Ajuntament d'Amposta es planteja recuperar la façana fluvial fins el pont penjat, per la banda sud. Per això es planteja l'expropiació de les cases que es troben ara construïdes sobre aquesta façana. La direcció general de Costes veu bé aquesta opció, per estar les cases incomplint la llei de costes.

divendres, 16 de novembre del 2007

Coses d'avui

Una de les notícies del dia a les Terres de l'Ebre és la primera sentència condemnatòria contra la caça en barraca. Un caçador canareu ha estat finalment condemnat per considerar el jutge que aquesta modalitat de caça és un mètode no selectiu. No em puc alegrar que una persona, en aquest cas jubilada, hagi estat declarada per practicar una modalitat de caça que ha conegut tota la vida. Els polítics que els han animat són els que s'haurien d'avergonyir de la seva actuació. Estan animant les persones, els caçadors, a practicar una modalitat de caça prohibida, i perseguida penalment, com ho mostra la sentència. No seria més interessant informar-se ells -si no tenen prou informació- i informar les persones sobre la legislació i com es pot actuar?

No havia sentit res però, em trobo amb una notícia sobre el transport de temporers. La policia local de Tortosa hauria denunciat vàries persones per transportar sense autorització temporers des de diversos llocs de Tortosa fins les finques on treballaven. Com no podia ser, els temporers són majoritàriament immigrants. Seria interessant saber quan cobraven per veure si a més de pagar per poder arribar al lloc de treball tenien un sou ridícul.

La Generalitat reclamarà que Renfe compensi els usuaris dels trens de mitjà recorregut (i.e., regionals). Tard però, se'n recorden que els usuaris de tren ni comencen ni acaben a Barcelona. La capital de Catalunya està monopolitzant el problema de les infraestructures a Catalunya, tot i que fora de l'àrea metropolitana també hi ha usuaris de tren. La ministra, per cert, podria haver estat proactiva i haver-se'n recordat ella.

Warner Music ha acabat acceptant que insistir en un model d'explotació cultural tradicional és un error. Veurem quantes discogràfiques i altres acaben acceptant el mateix.

Per a Zaplana el PP té dignitat i els altres menteixen sobre l'11-M, l'Iraq i el Yak-42. Com diu Zaplana, coincidint amb Jiménez Losantos, el PP ha de dir què pensa, sense complexos. Em recorda a allò de maricomplejines. El cinisme d'alguns és increïble. Mentrestant es presenten i es preparen demandes contra alguns dels que han estat difonent la teoria de la conspiració al voltant de l'11-M.

Ja han aconseguit reproduir llenguatge parlat a partir d'implants cerebrals. D'aquí uns anys potser hagueu d'anar amb compte què penseu.

LaTeX és un llenguatge per a la creació de documents, molt utilitzat en ambients acadèmics. Una de les millors eines que vaig conèixer quan l'utilitzava era el WinEdt, un programa privatiu. Ara podeu utilitzar-ne una de semblant, lliure, Kile.

Sou informàtics? Potser coincideu amb algun dels 10 punts que s'ha de saber sobre aquest món. Però, avui els de Microsiervos afegeixen un comentari més al tema. Què, us ha passat mai res d'això?

És 2.0 no compartir?

Vivim una època en què la xarxa s'ha omplit de serveis dels anomenats 2.0. La xarxa social, la xarxa col·laborativa, la xarxa que comparteix. Aquesta xarxa però, sembla que no dóna sempre prou importància al fet que compartir té implícita la llibertat. Compartir sense llibertat realment és restringir. Així, si jo penjo imatges o poso trossos de continguts d'altres llocs, fins i tot si en poso referències, és lògic i just que jo permeti fer-ho a l'altra gent. És la forma amb què s'ha avançat en el terreny del programari lliure i obeeix al fet que els coneixements que tenim no són més que una herència de coneixements que hem heretat, adquirit i evolucionat d'una o altra forma. Per això, aquesta xarxa que tenim en molts casos no deixa de ser una xarxa 1.1 vestida de 2.0. Quants de llocs tan cool dels que visiteu utilitzen llicències lliures de programari i de continguts?

FeedFinder: Descobreix els canals de subscripció

Fa unes setmanes vaig pujar a PHPClasses una classe per a PHP 5 que permet cercar els canals de subscripció de continguts (RSS o Atom) a partir d'una URL. La classe es diu FeedFinder. Utilitza el patró de disseny singleton, és a dir, que només pot existir una instància de la classe en un moment determinat. És programari lliure amb llicència GPL. El seu ús és senzill.

require_once('FeedFinder.php');
...
// Obté l'única instància de la classe
$aFeedFinder = FeedFinder::getInstance();
// Agafa les adreces dels canals
$aCanals = $aFeedFinder->getFeeds('http://localhost/FeedFinder/rss1.xml');
// Si no hi ha canals $aCanals tindrà longitud 0, i sinó es poden tractar com sigui necessari
...


Espero que us sigui útil!

dijous, 15 de novembre del 2007

Ja hem fet la primera jornada

Ja hem acabat la primera jornada de plmontsià. Avui em conegut més de prop el projecte SELF i la feina alfabetitzadora i d'apropament de les TIC a la ciutadania, així com la difusió del programari lliure, per part de la Secretaria de Telecomunicacions.


Reply To This Post