dimecres, 4 de juliol del 2007

El debat de l'estat de la nació

Si hagués de destacar alguna cosa del debat de l'estat de la nació que va començar ahir dimarts, del poc que vaig poder seguir destacaria l'enfrontament que manté Rajoy amb Zapatero al voltant de la política antiterrorista. Rajoy posa en boca dels espanyols la petició de treure a la llum les actes de les reunions amb ETA, posa en boca dels espanyols la petició d'eleccions anticipades. És la línia del PP. Durant tota la legislatura s'han dedicat a posar en boca dels espanyols allò que és una demanda seva, no generalitzada. Amb l'Estatut van atiar el foc tot el que van poder. Espanya s'havia de trencar i sembla que la fatalitat anunciada, per sort, no s'ha produït. Com ahir deia Zapatero, la família corria perill, i tampoc no ha estat així. Aprovats estatuts amb termes semblants al català, no ha quedat altra carta per jugar que la de la política antiterrorista. I, tristament, aquesta carta s'ha jugat també al Congrés dels Diputats, en el debat més important del curs polític. Ahir deia Rajoy que els espanyols només esperaven de Zapatero que anunciés la data de les eleccions. Jo espero que Rajoy anunciï el dia que deixarà de practicar la política de crispació i es dedicarà a fer una oposició que contribueixi a no dividir els espanyols en dretes i esquerres, cosa que fins que Aznar va arribar al poder podríem dir que havia estat possible.

A Catalunya, com es pot veure a sota, sembla que interessen altres coses i per això hi ha mitjans que prefereixen destacar que al gener es farà el traspàs de Rodalies a la Generalitat, a banda dels 2.500 euros que rebran les famílies per un nou fill nascut o adoptat. M'ha sorprès negativament que hagi estat així que els titulars relacionats amb el debat hagin destacat això i no la tònica del debat d'ahir: la bronca Zapatero-Rajoy. Els temes destacats a Catalunya crec que són importants però, per parlar-ne fora del context d'aquest debat, donat el caràcter que ha tingut fins ara.

Finalment, dues coses. Coincideixo amb Ricardo Galli. No pot ser que Rajoy acusi Zapatero i li demani que demostri la seva innocència (Usted se puso de acuerdo con ETA. Ha traicionado la confianza de los españoles. No es de fiar y no está en codiciones de gobernar. En sus circunstancias, o nos muestra las actas que muestren su inocencia, o debe tomar el camino de la Zarzuela. -El País-). És la forma d'entendre el sistema de Rajoy? La segona cosa que voldria comentar és el costum que tenen els diputats i diputades d'aplaudir o d'escridassar. Ho sento però, em sembla poc seriós que mentres algú està parlant en un debat polític se l'interrompi per aplaudir-lo o escridassar-lo. Això quin exemple és d'educació, de respecte envers els altres?

Els mitjans catalans:
Vilaweb: Zapatero posa data al traspàs de la rodalia, però no concreta inversions.
Avui: Zapatero anuncia que al gener transferirà Rodalies a la Generalitat.
La Vanguardia: Zapatero resiste ante un Rajoy que pide dimisión y elecciones.
El Periódico: Zapatero anuncia 2.500 euros per fill i el traspàs de Rodalies al mes de gener.

Els mitjans espanyols:

El País: Zapatero tacha de "desleal" a Rajoy por atacar siempre la política antiterrorista.
Cadena Ser: Rajoy lleva el debate a ETA y Zapatero le reprocha que haga "oposición al Estado".
El Mundo: 'O muestra las actas de la negociación con
ETA o debe tomar el camino de La Zarzuela'.
Cadena COPE: Rajoy pide a Zapatero que enseñe las actas de las negociaciones con ETA y Zapatero recrimina su oposición.
El Plural: El día que Zapatero abandonó a Bambi.
Libertad Digital: Rajoy reclama a Zapatero elecciones anticipadas por las mentiras de la negociación con ETA.

L'opinió d'Iñaki Gabilondo: