dijous, 6 de setembre del 2007

Primeres proves amb Lilypond

Lilypond és un programa de generació de partitures musicals. No és un editor, molt menys no és un editor visual -WYSIWYG-. Utilitza un llenguatge de marques semblant a LaTeX, un llenguatge que serveix per a la creació de documents de gran qualitat tipogràfica. El programa Lilypond llegeix un fitxer de marques, el compila i genera la sortida en forma de document postscript i PDF, per defecte.

Per exemple,

\relative c' {
\time 3/8
\clef bass
c8 d e f e d c4.
}
\version "2.10.29"


Aquest document genera una sortida amb el contingut que indica la imatge adjunta.

Podeu començar a familiaritzar-vos amb aquest programa i el seu llenguatge i funcionament al web del projecte. Aquí teniu un enllaç als primers passos simples.

Per acabar aquesta entrada, Lilypond és programari lliure publicat amb llicència GNU GPL i multiplataforma (GNU/Linux, FreeBSD, Mac OS X, Windows ME/NT/2000/XP).

2 comentaris:

Adam ha dit...

els editors costen una mica, però després donen millors resultats i son més ràpids que anar amb el ratolí amunt i avall.

no he provat el latex, sempre dic que durant l'estiu n'he d'apendre, i sempre em quedo sense temps.

el baixaré i el provaré a vore que tal, encara que potser si se pogués posar do en canvi de c, ja que almenys és en lo primer que penses quan vols escriure una partitura.

Unknown ha dit...

Home, la c i la resta de notes s'anomenen així, segons la notació anglesa. És més, als telèfons mòbils que podies composar melodies, també s'utilitzava aquesta notació. És més lògic codificar amb un caràcter que amb un nom.