dimecres, 30 d’abril del 2008

Periodisme ciutadà

Baquía publica el seu butlletí amb el periodisme ciutadà com tema de portada. El debat recurrent sobre si les persones pel fet d'escriure, d'opinar, ens podem considerar periodistes, si totes les fonts són fiables, si el valor d'allò que escrivim és igual que el d'un professional del ram,...

Com deia, em sembla un tema recurrent, tot i que és interessant. Quan parlem de periodisme ciutadà de quin tipus de periodisme parlem? Parlem del periodisme com ciutadà ofici o com aportació ciutadana a la societat a través de proporcionar informació.?Informació són aquelles dades elaborades que ens aporten quelcom de nou. Tothom pot proporcionar informació a la xarxa, dins del seu àmbit professional i/o del seu entorn social. Tothom pot esdevenir una font d'informació de confiança o una referència sobre temes determinats. No s'està però, envaint el terreny professional del periodisme sinó traslladant a la xarxa allò que s'ha fet tota la vida: comunicar-se. El valor que tingui la informació serà una funció de la informació en ella mateixa i no de l'origen, de qui l'ha elaborat, no trobeu?

Comparar el periodisme ciutadà amb altres àmbits professionals no és potser una bona comparació. S'estaria assimilant el concepte a una forma d'intrusisme professional, cosa que no és acceptable. L'intrusisme professional es produeix quan algú exerceix de periodista sense ser-ho. El nom potser és el problema. D'altra banda, els mitjans beuen -els que volen- d'aquest periodisme ciutadà, gràcies al qual podeu accedir a informacions de primera mà, de testimonis de fets, a opinions de parts interessades, etc. I són els mitjans qui acaben difonent la informació i fent-la arribar a més gent. És una relació de col·laboració, no de competència.

Algun dia haurien de parlar a Baquía de la gran quantitat d'informàtics que hi ha pel món, que segueixen la recepta de Juan Palomo, i que fan tant de mal a la professió. Fas webs i no tens idea d'informàtica? Per què ho fas? Administres sistemes gràcies que tens mil eines que t'ho solucionen tot? I si et falla alguna d'elles, què?



Creative Commons License


Banner no als transvasaments