dimecres, 3 de desembre del 2008

Comparant Franco amb Companys

Alcanyís, ex-colegiata, homenatje als caiguts dl bàndol franquistaEl portaveu del PP a l'Ajuntament de Tortosa comparava Franco amb Companys per argumentar sobre la seva postura al ple del consistori sobre la retirada o no del monument de la Batalla de l'Ebre. Associar els fets d'Octubre del 1934 a l'inici de la Guerra Civil és un tema que hauria de quedar per als historiadors -els de veritat, no els que només escriuen si és a favor d'uns o contra els altres-. Malauradament alguns mitjans i alguns personatges, per rebutjar que es vulgui recuperar la memòria històrica dels perseguits pel franquisme, acudeixen al 1934 per situar l'inici de la Guerra. Segurament no han volgut tirar enrere per veure quina era la situació política i social durant els anteriors anys -fins el 1931 i abans-. Potser se'ls desmuntaria l'argumentari.

Sigui com sigui, el portaveu del PP de Tortosa pensa que una declaració unilateral d'un estat català per part del president Companys -que es pot declarar un acte de rebel·lia contra la legalitat vigent però, no un acte violent-, és equiparable a l'aixecament armat dels militars que va acabar en una Guerra Civil i una posterior dictadura repressora, anihiladora de qui pensava diferent, de qui era delatat. Li diria al senyor Faura que no li hauria d'estranyar, aleshores, que hi hagi qui associa el PP amb el franquisme.

Il·lustra aquesta entrada una imatge de l'església d'Alcanyís, amb l'homenatge als caiguts franquistes, tònica durant la dictadura, la de la pau entre els espanyols, la de la concòrdia, la catòlica. M'avergonyeix com catòlic que s'hagi utilitzat la religió per exercir un poder il·legítim i repressor durant tants anys, i que la jerarquia catòlica espanyola encara no hagi reconegut la seva connivència amb el règim. Tots aquells que acusen les esquerres d'haver provocat la Guerra Civil que analitzin què va passar durant els quasi 40 anys següents. No eren les esquerres les que depuraven, perseguien i mataven de forma oficial i organitzada.


Creative Commons License

1 comentari:

Anònim ha dit...

No em sorprén les paraules d'aquest del PP. La dreta espanyolista busca criminalitzar els passat del catalanisme per justificar o buscar perdó moral dels que són els seus avantpassats.