dimarts, 2 de desembre del 2008

El preu del transport públic

Arriba el mes de desembre i, com cada any, s'anuncien les noves tarifes del transport públic. A Barcelona s'nuncia una pujada del 6,9% en la T10, el percentatge més destacat pels mitjans. L'alcalde de Barcelona diu que la pujada és inferior a la del preu del carburant -i de seguida podem pensar malicciosament... i el metro?-.

De fet, durant els anys que he estudiat i treballat a Barcelona no ha hagut cap any que no hagin pujat les tarifes. Sempre hi ha alguna excusa, la més fàcil, l'IPC. I és que el transport públic no ajuda precisament a alleugerir les butxaques. Cal trobar fórmules que permetin no fer augments periòdics de preus, penalitzant les famílies, i menys en temps com els que corren.

A casa nostra també pujaran segurament les tarifes. Un cas és el de l'empresa Hife, la qual cosa implica, si no ha canviat, que els diners que es descomptin per viatge a les targetes recarregables seran més, i allí on ara tenies 5 viatges, per exemple, en passes a tenir 4. Recordo precisament que la Hife en el seu moment venia abonaments on anaves trencant paperets de viatges i quan hi havia canvi de tarifes continuaves tenint el mateix nombre de viatges. En canvi, quan van passar a les targetes xip, en comptes de carregar viatges, imagino que per compatibilitzar una mateixa targeta amb els diferents trajectes de la companyia, van passar a carregar diners, de forma que vas descomptant diners i no viatges. És un inconvenient clar quan hi ha canvi de tarifes.

Creative Commons License