dimarts, 2 d’octubre del 2007

OpenOffice.org Impress vs Microsoft PowerPoint

Un article de Linux.com fa una comparació entre dues eines per fer presentacions. Una és el programa PowePoint de Microsoft, el paradigma d'eina de presentacions i el rei del mercat, i l'altra és l'OpenOffice Impress, una de les alternatives de programari lliure i potser la més ben situada. La versió de PowerPoint utilitzada és la del Ms Office 2007, mentres que la d'Impress és la d'OpenOffice.org 2.3.




En primer lloc s'analitzen les opcions per crear un nou fitxer de presentació (assistent, fons seleccionables). Guanya PowerPoint, doncs Impress ofereix únicament dos fons de diapositiva predefinits un cop instal·lat, enfront de la vintena de PowerPoint.

En segon lloc s'analitza la disposició de la finestra de treball. La distribució d'Impress és la més ben valorada, amb una subfinestra esquerra amb les diferents diapositives, un espai central gran amb la diapositiva actual, i una subfinestra de tasques a la dreta. Les dues subfinestres laterals, a més, poden desenganxar-se i quedar flotant a l'escriptori.

En tercer i quart lloc, amb empat, hi ha l'aspecte dels dissenys disponibles de diapositiva i les transicions, i les eines de dibuix, gràfics i diagrames.

En el cinquè lloc s'analitza la capacitat d'inserir taules creades des de dins de la mateixa eina. La valoració queda a favor de PowerPoint perquè Impress no té aquesta capacitat.

En sisè lloc s'analitza l'ús d'àudio i video a les diapositives. La valoració és favoable a PowerPoint per la millor capacitat de control.

En setè i darrer lloc s'analitzen les utilitats per preparar les presentacions. De PowerPoint es destaca l'opció de preparar la presentació per desar-la en un disc compacte amb tots els fitxers necessaris perquè sigui reproduïble.

És evident que PowerPoint és una eina que va per davant d'Impress, segons aquestes valoracions. Caldria veure altres eines, com Keynote, l'eina de presentacions d'Apple, més joves però, amb molt bona crítica. També caldria analitzar si Impress fa la feina que volem i ens la fa fàcil. Jo crec sincerament que sí. No trobo a faltar coses importants per al meu dia a dia, i crec que per a la majoria d'usuaris d'un programa de presentacions passaria el mateix. A més, el fet de ser programari lliure sempre és un valor que cal considerar. Utilitzar un programa lliure com Impress contribueix al fet que aquest evolucioni, que millori. No només els programadors fan evolucionar el programari lliure.