El lehendakari Ibarretxe ja ha presentat la consulta popular que vol celebrar. El govern espanyol ja avisa que recorrerà al Tribunal Constitucional. Sempre que apareixen els referèndums i la impossibilitat de convocar-los els governs autonòmics és per plantejar-se quina mena de democràcia no permet que un govern pugui preguntar la societat sobre els temes que cregui adients. Mentres Espanya no permeti que el País Basc, Catalunya o qualsevol altra nació o territori dins de l'estat, celebrin referèndums, la democràcia espanyola serà defectuosa. I si el govern de torn no pretén solucionar aquesta incongruència poc diu a favor de les ganes que els i les administrades siguin consultats fora dels períodes electorals.
5 comentaris:
Manel,
Per damunt de la incongruència que dius, n'hi ha una altra molt més greu.
Preguntar a la gent si vol una cosa o no, mentre té una pistola al cap que pot disparar en qualsevol moment, és molt poc democràtic.
No estic gens d'acord amb tu. La mania de barrejar coses. Per damunt de si hi ha o no terrorisme hauria d'existir la possibilitat de convocar referèndums des de que es va redactar la Constitució. És això que dic. Ara és molt fàcil dir que Ibarretxe convoca el referèndum en uns societat condicionada pel terrorisme. Però, pot Catalunya convocar-ne un? El referèndum que promou Carod s'ha de poder celebrar o no? On està la pistola al nostre país.
Si us plau, l'associació intencionada de termes ja la fan els partits. No ho fem nosaltres.
Jordi:
Estic d'acord amb el que diu Manel.
Barrejar el terrorisme amb qualsevol cosa, és un recurs fàcil que funciona a l'espanya profunda i que dona rèdits electorals a qui l'utilitza (nivell informatiu de Antena 3). Jo afegiria una cosa més: Un referèndum d'autodeterminació a Catalunya o a Euskadi, crec sincerament que perdria, és a dir, guanyaria el NO. Us imagineu, quin argument més de pes tindrien a partir d'aleshores PP i PSOE?
És evident que l'estat espanyol s'hi ha d'oposar. De la mateixa manera que s'oposaria, un hipotètic estat català, si la comarca de Girona, volgués independitzar-se de Catalunya com a nació.
En què ens convertiríem si poguéssim fer referèndums per decidir sobre totes les gran decisions ? En primer lloc seria una mica caòtic i irresponsable (deixar en mans de no professionals qüestions que si requereixen la seva aprovació i validació). Arribats a aquest punt, m'agradaria que hem preguntessin per coses que m'afecten a la vida quotidiana que no d'altres que no m'importen gens.
Arribaríem a la conclusió final que podríem prescindir dels polítics, ja que son ells qui prenen les decisions per nosaltres. Seria un bon experiment.
Si volem tecnocràcia aleshores sí, només els professionals, han de ser els que decideixin. Però, en una democràcia, per molt caòtic que pugui ser, donar la veu a la població com més cops millor, hauria de ser possible. Els polítics són els nostres representants per decidir però, el referèndum és una eina més per preguntar-nos de forma puntual.
Si tinguéssim democràcia directa aleshores segurament els polítics serien prescindibles però, no crec que això arribi mai.
Publica un comentari a l'entrada