dilluns, 19 de maig del 2008

Catalunya Ràdio m'entristeix

Catalunya Ràdio ha dedicat el programa d'El Matí de Catalunya Ràdio a l'aigua, a la manifestació d'ahir. Han entrevistat Manolo Tomàs però, amb un tractament que crec que s'esbiaixava cap a la posició favorable al transvasament. Li ha volgut fer reconèixer que la reivindicació barreja moltes coses més que no pas la problemàtica de l'aigua. Durant la tertúlia s'han pogut veure arguments que, en la línia d'alguns polítics -ebrencs, també-, ens acusen amb altres paraules d'extremistes. És clar, és el missatge que qualla, el missatge que amaga els arguments de fons. Per postres el director de l'ACA ha tingut la darrera paraula en una entrevista, per dir la seva i contradir els arguments contra el transvasament, sense dret de rèplica. I que bonic que hauria estat un debat més plural. S'ha parlat del projecte Gran Scala, afirmant-se que des de l'Ebre no s'ha parlat en contra del projecte, quan això és fals. Algú que s'informa, com la gent d'una tertúlia de ràdio, hauria de saber-ho, i a més, hauria de saber que hi ha temes que els propis mitjans difonen més i altres que menys.

Sort que la directora d'El Punt del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre ha posat la nota discrepant...

Hi ha un aspecte molt indignant. Els talls de veus de l'argumentari de la gent, que tots sabem que poden ser més o menys adequats, més o menys certs, es remarquen, com el d'un xiquet que s'ha sentit varis cops durant el programa, i no es remarquen tant els arguments que des de fa tants anys es difonen, amb arguments sòlids al darrera.


Creative Commons License


Banner no als transvasaments

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Pos mira que si escoltesses RAC 1...

Unknown ha dit...

Han parlat d'extremismes, quan han repetit la consigna de la gent de l'Ebre: "no s'emportaran l'aigua ni ara ni mai". No hem negaràs que és una postura molt democràtica.

Igual que el Govern, que de democràtic no en té gens. Utilitza el rodet pet aixafar la minoria. Però, com a aquest país de bojos no ens posem d'acord en res, l'única solució és afavorir el més poderós (amb diners i vots) i no escoltar una petita part del poble que no és influent amb número de vots.

Quin és el missatge que ha de quallar ? Hi havia una persona al debat, una dona, que defensava la postura anti-transvasista. Ha defensat la seva postura igual que ho ha fet, lliurement, Manolo Tomàs.

Sobre el Gran Scala, dir que ni tan sols jo que visc a les Terres de l'Ebre no he sentit res en contra d'aquest projecte per part dels dirigents polítics de les Terres de l'Ebre ni representant de cap plataforma. Però si teniu alguna referència digital (vídeo, àudio o text), m'ho feu arribar, i de gust ho llegiré amb deteniment.

No és just titllar un mitjà de comunicació públic de faltar a la veritat, per una tertúlia on apareixen opinions sobre fets de l'actualitat fets per periodistes, historiadors, etc. Xavier Grasset, la setmana passada va tenir a l'estudi a la gent del Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries". A l'entrevista van defensar, ells i els contertulis la versió anti-transvasista, sense tenir ningú que els pogués contradir. Us deixo el postcast. Ningú es va queixar. Jo trobo bé els dos tipus de debats. Es clar, que seria millor anar a Àgora totes les setmanes i parlar del mateix. Però Manolo Tomàs, ja hi va anar, a defensar lo riu a un debat sobre l'aigua.

Us deixo l'adreça i la referència al àudio.
Podcast
Artur Gaya - 12/05/2008

Unknown ha dit...

És viciar el debat utilitzar declaracions d'una persona com les declaracions d'un moviment tan gran. És manipular descontextualitzar les paraules.

A la tertúlia hi havia una persona enfront de tres o quatre -no ho recordo-. Manolo Tomàs ha estat entrevistat abans, i ha estat interrogat de forma més crítica pel presentador que no pas el directiu de l'ACA, el qual ha intervingut sol després, com Manolo però, amb el benefici de ser el darrer a parlar i amb una entrevista molt més suau.

Si tu del Gran Scala no n'has parlat és una cosa. Jo n'he parlat i la gent del territori n'ha parlat. Cerca per blocs i per mitjans. Ho sento però, vaig carregat de feina com per cercar material per a altra gent.

Quan jo dic que una cosa és falsa parlo de les paraules d'una persona, no d'un mitjà. Del mitjà no m'agrada l'enfoc esbaixat. I tinc el dret de tenir aquesta percepció.

Aquí ningú no demana anar a l'Àgora cada setmana. Però, és just demanar debats en igualtat de condicions, arguments comparable, sense barrejar l'argumentació de gent del carrer, amb la de tertulians professionals i amb la d'experts en la matèria, perquè tot plegat acaba sent un merder i acaba no ajudant a entendre el problema.

I si hi ha programes que considerens no plurals, ets lliure de denunciar-ho. Jo ho faig quan així ho entenc i sempre que puc. Ara bé, rebatre un argument amb un altre del tipus "i tu més" o "tu també ho fas" a mi no em serveix.

Anònim ha dit...

Home, volguer fer-nos creure que com que "Jo n'he parlat i la gent del territori n'ha parlat" ( sobre el projecte Gran Scala) a les nostres terres hagut resposta critica sobre el tema, es com a minim pretencios i no del tot cert. Jo, que presumeixo de navegar prou pe'ls bolcs i la premsa local, no es pot dir amb rigor, que hagin aflorat grans polemiques i protestes, una altra cosa es considerar si es el moment o si han de ser-hi o no.

Unknown ha dit...

Bé, primer, com que no sé qui ets, no sé si realment navegues molt o poc pels blocs. Que la gent de la PDE n'ha parlat és cert. Que jo n'he parlat, és cert -al cap i a la fi estic responent a comentaris al meu bloc-. Que els mitjans locals n'han parlat, és cert. Que no se n'ha parlat com amb el transvasament, és evident, doncs no és el mateix tipus de projecte. Un cop més, la mesura de les coses ha de ser justa i quan es denuncia la resposta a Gran Scala -que ha existit- per desqualificar la protesta contra el transvasament, és una actitud manipuladora.

jesus ha dit...

Des del trasvasament este que estem que la corporació (tv3 i catradio) m'han caigut de l'ull. Mira que els tenia molt idealitzats... els matins del Cuní han sigut pitjor...
Entre els barcelonins estan sembrant odi als d'aqui baix

...sembla que s'hi pot confiar en VilawebTV

Unknown ha dit...

No volia rebatre cap opinió amb "el tu més", si ho interpretes així, doncs no era la meva intenció. Volia aportar un fet que es va donar a la tertúlia del Grasset de la setmana passada. Si només busquem referències de la part que ens interessa, com podem tenir un criteri no esbiaixat de les coses ?

És utòpic demanar pluralitat absoluta i per decret a totes les tertúlies de ràdio i televisió. Crec que la vostra reivindicació ha tingut el ressò que es mereix sobre la manifestació i les vostres reivindicacions, ha arribat el vostre missatge al receptor (és la meva opinió). Si la resposta dels mitjans de comunicació de Barcelona no us agrada, cal culpar de no entendre-ho bé sempre a qui escolta ?. Però, potser els receptors no hi estan d'acord per alguna raó, no cal donar la culpa sempre als mitjans de comunicació.

Torno a insistir que per un fet puntual, no es pot criminalitzar una mitjà de comunicació sencer. Cal acusar el fet en concret i denunciar-ho. Si es dóna el cas que Vilaweb publiqui un article d'opinió a favor del transvasament, es titllarà aquest mitjà de comunicació d'estar a favor del transvasament, per caure'ns malament de l'ull ?? Cal ser una mica més rigorosos. Sinó podem acabar sense saber de què estem parlant.