dimecres, 19 de novembre del 2008

La sardana, dansa oficial

A les Terres de l'Ebre s'està fent una gran feina per recuperar la dansa d'aquí, la jota. A Catalunya, des de que tinc capacitat de raonar, la dansa oficial ha estat la sardana. I darrerament, sembla que a més, els actes festius representatius de Catalunya siguin els castellers. Avui és notícia que CiU ha demanat que la sardana sigui declarada legalment la dansa nacional de Catalunya. Cal discriminar les altres danses del Principat en favor d'una concreta? Haurem d'aprendre tots a ballar la sardana com bons catalans i catalanes? Ens haurem d'aprendre la lletra d'Els Segadors per ser-ho també? No havíem quedat que era el tripartit el govern del simbolisme excessiu?

Creative Commons License

1 comentari:

Oriol Gracià ha dit...

És cert que la Reniaxença va focalitzar l'atenció en la cultura de la Catalunta Vella i en les zones més al nord de la Catalunya Nova. Es van deixar molts elements de la cultura catalana al calaix de sastre. Potser per això la sardana es va acabar convertint en el ball tradicional de Catalunya per excel·lència. I això crec que no ens ha de preocupar excessivament, és més, ens ha d'incentivar a posar en valor les danses que van quedar fora del cistell oficial de la nostra cultura. I és que si algú ha de defensar la jota és la gent de les Terres de l'Ebre... i tinc la sensació que aquí esperem que tot ens ho facin els de Barcelona. Una mica més d'autoestima, ens fa falta i deixar-nos de falòrnies i disputes estèrils. Crec que grups com Saragatona o la rondalles populars que els darrers han han sorgit a les nostres terres van ple von camí.

Si us he de ser sincers a mi em preocupa més que el turistes alemanys se'n vaguen de Catalunya pensant que aquí tots ballem sevillanes.