dijous, 13 de novembre del 2008

Les xarxes socials i la recollida de dades


Les xarxes socials més utilitzades es creen en serveis gratuïts que estan en mans d'empreses que sovint tenen els seus servidors als EUA. Les nostres dades en donar-nos d'alta van a parar als seus servidors i allí, per molt que creguem en les bones pràctiques, se'ns escapa quin ús se n'acaba fent, i també, malgrat que suposadament si el servei es dóna a Espanya cal que es compleixin les polítiques de protecció de dades espanyoles -i en conseqüència, les europees-.

Escric això arran d'un article de la Mercè Molist on es parla de les xarxes socials com uns grans monstres menja dades. L'article comença parlant de la preocupació de la Unió Europea per la privacitat, sobretot la dels menors, qui poden accedir a les xarxes socials amb relativa facilitat, falsejant el seu nom i la seva edat sense problemes. Utilitza l'exemple de MySpace i el de Facebook per continuar repassant el funcionament d'aquests serveis quant a l'ús de les nostres dades. Aquest ús pot anar des de la recollida d'informació d'activitat, de gustos, per generar publicitat personalitzada, a usos més foscos, com l'espionatge. Ara bé, com també es comenta, no només les xarxes socials recopil·len la nostra informació sinó que altres serveis molt populars com els cercadors, correus web i altres, en mans d'empreses com Google o Microsoft, fins i tot les superen.

És un article molt interessant, on es reflecteix un aspecte important com és la privacitat, la gestió de les dades personals, i on es recomanen comportaments que evitin usos no desitjats de les nostres dades. No sé però, si l'article no pot crear cert alarmisme i donar corda a qui sovint reclama una regulació [excessiva] d'Internet, porta d'entrada a la censura. Què en penseu?


Creative Commons License