dimarts, 18 de novembre del 2008

Velneo

M'he topat amb un paquet de programari empresarials que es diu Velneo i que, al seu web, es ven com "una plataforma completa de desenvolupament d'aplicacions empresarials amb base de dades integrada i amb un catàleg de plantilles (ERP, CRM, comptabilitat...) de codi obert FLOSS" -FLOSS significa Free Libree and Open Source Software-. M'ha estranyat que existeixi un programari així i que la comunitat de desenvolupament i ús de programari lliure no se n'hagi fet ressò. He procedit a descarregar-me el video demostratiu i a descarregar-me el programari. M'ha tocat una mica el nas el procés, amb registre obligatori, no habitual en programari lliure.

Un cop descarregat he vist que hi havia un apartat de llicències del programari. Com s'hi pot llegir, Velneo no seria programari lliure i, com a molt, estaria construït amb programari lliure. Restringeix l'ús per nombre d'usuaris, prohibeix l'enginyeria inversa -no hi ha codi font-, restringeix la separació de components, etc. És lícit? Sí, i tant. Però, és un cas típic de producte no lliure que utilitza la bandera del programari lliure per promocionar-se.

Creative Commons License

1 comentari:

Anònim ha dit...

així que esta gent son una mica pirates. diuen q es programari lliure quan hi ha llicencies, et fan registrar, no donen lo codi font, etc.

molt espavilats, posant l'etiquete de software lliure quan no ho es. es pot considerar estafa aixo?

si no es coneix dins la comunitat de software lliure deus per per algo, no?