dilluns, 2 de març del 2009

Els resultats gallecs i els bascos

Nit poc intensa la d'ahir, malgrat la importància de les eleccions que se celebraven. Poc intensa, potser perquè ho veia des de fora. El PP guanya amb majoria absoluta galícia per la ineptitud de qui ha estat governant 4 anys, PSG-PSOE i BNG. Les despeses supèrflues en temps de crisi del president gallec i la foto que apuntava a un hipotètic o sospitat tracte de favor del vicepresident cap a un empresari -si l'hi ha, suposem que s'investigarà-, no els han fet cap favor. S'ho han merescut, vaja.

D'altra banda, el País Basc. El canvi ha arribat segons el PSE, i no ho ha fet, segons el PNB. De fet, ens trobem en una situació semblant a la de Catalunya durant unes quantes eleccions. Guanya un partit i qui governa? Qui pot aplegar la majoria absoluta de parlamentaris. L'aritmètica impedeix que governi un altre cop el tripartit basc. Per un escó no poden repetir el pacte de govern. Aquest escó és evident que no els el donarà Rosa Díez, exultant amb la seva entrada a la cambra basca. El PNB reclama governar, com ho ha fet varis cops CiU però, si no aconsegueix prou suport s'haurà d'aguantar, doncs el resultat final del procés electoral serà -a la pràctica- que ha perdut.

Pactarà PSE mb PNB? Pactarà PSE amb PP i UPyD? Sembla que té molts de números l'opció segona. Jo preferiria la primera. No queda clar que sigui possible perquè uns i altres volen tenir la presidència del govern. La segona opció seria una mostra que per governar el PSE seria capaç de qualsevol cosa. Acceptar el suport del PP i de Rosa Díez per governar, quan són dos partits, sobretot el PP, que en matèria antiterrorista li fan la vida impossible al PSOE i al PSE en conseqüència, no podria interpretar-se, des del meu punt de vista, d'altra manera.

Continuo pensant que l'esquerra abertzale no hauria d'haver quedat mai apartada de les eleccions. Eliminar la veu política no té cap sentit, eliminar l'opció de vot de milers de persones no té sentit. Si no és que es calculi que sense aquesta opció s'assegura un millor resultat electoral.

Què li espera al País Basc els propers 4 anys?

Creative Commons License + GNU FDL

1 comentari:

emili nieto ha dit...

Complicat. Crec que hi haurà un govern de PNB en minoria i suport parlamentari del PSE a canvi del suport del PNB al PSOE en el Congrés, però no crec que sigui possible esgotar la legislatura.

El Pacte entre el PSE i el PP el trobo improbable. Després d'haver guanyat Galícia, algú es creu que el PSOE el deixarà governar o ser decisiu a Euskadi?