dilluns, 9 de març del 2009

Els sons del català

Vilaweb publica una notícia sobre la presentació del web Els sons del català, resultat d'un projecte liderat per la Universitat de Barcelona, amb membres d'altres univeritats com la UAB, la UdL o la URV. Es tracta d'una eina que ajuda a l'aprenentatge de la fonètica catalana, ja sigui per a estudiants de secundària o superior, o bé per a persones que vulguin aprendre el català com llengua estrangera.

L'eina mostra una taula de sons, dividits en consonants, diacrítics, suprasegmentals i vocals, amb les classificacions corresponents per a consonants i vocals. Passant per sobre dels sons concrets, es mostra un text explicatiu del so i del seu origen. Fent clic sobre un so es mostra una nova pàgina on hi ha la possibilitat de veure videos amb exemples de pronunciació del so seleccionat sobre paraules concretes, o bé veure un diagrama articulatori, mostrant com es genera el so, o bé veure'n l'espectre (informació acústica) i escoltar alguns exemples de pronunciació.

Sense dubte, una molt bona eina, que jo diria que pot ser útil també als logopedes. No sé si en algun moment aquest projecte podria incloure informació de l'ús dels diferents sons en les diferents variants dialectals del català, cosa que podria ser interessant.

Creative Commons License + GNU FDL