dimarts, 17 de març del 2009

Sacrifici salarial

Artur Mas va fer ahir una conferència molt comentada, sobre les mesures que proposa per fer front a la crisi. En general els economistes són prudents i no proposen cap recepta per fer-hi front però, des del món polític això és inevitable. Els titulars que fan referència a la conferència d'Artur Mas, la qual he llegit per sobre, destaquen que Mas proposa la contenció o el sacrifici salarial, la reducció de la pressió fiscal, el foment dels contractes indefinits i l'abaratiment de l'acomiadament.

A mi -ja em perdonarà el senyor Mas- que es proposi el foment dels contractes indefinits però, que s'abarateixi l'acomiadament -via fiscal- quan l'empresari digui que ha de reduir personal, em sembla equivalent a crear un nou concepte de contracte indefinit que, en realitat no és indefinit sinó, fins que l'empresari cregui. Posant-li econòmicament més fàcil acomiadar treballadors podem dubtar que sigui una mesura beneficiosa. De la mateixa manera, després d'un bon grapat d'anys que la gent treballadora es queixa de la pèrdua de poder adquisitiu, em sembla que demanar sacrifici salarial és demanar molt. Pot donar exemple Artur Mas abaixant-se el sou si arriba a president de la Generalitat. Ara bé, estic segur que a final de mes no patirà, com que estic segur que no pateix ara. Per tant, el seu punt de vista potser no és del tot realista amb l'afectació que poden tenir les seves propostes.

Dins de la conferència hi ha un apartat de crítica pel desenvolupament que ha hagut fins ara. Construcció sense control, viure per sobre de les nostres possibilitats. No puc més que recordar-me de quan el PP es queixa de la crisi, com si ells no hi tinguessin cap relació. El PP al País Valencià i a Múrcia ha explotat un model de desenvolupament basat en la construcció i el turisme, sectors que ara perjudiquen de forma important l'economia per la davallada que han tingut. A Catalunya CiU -igual que altres partits- és partícep del foment del desenvolupament basat en la construcció, doncs en els ajuntaments on ha governat, no ha estat la seva una política de frenada al creixement urbanístic sense mesura i fora de lògica. Ans al contrari, a la mínima crítica s'ha utilitzat l'argument dels llocs de treball, del desenvolupament econòmic que significa la construcció, del turisme de qualitat, etc. És per això que no puc evitar llegir-me la conferència de Mas amb un alt grau d'escepticisme.

Creative Commons License + GNU FDL