dimecres, 22 d’octubre del 2008

Boletaires

Ahir a la nit el programa 59 segons de La 2 va parlar, entre altres coses, dels bolets i de l'efecte que té l'afluència massiva de boletaires en les poblacions on es recullen aquests fongs. S'ha de fer pagar per poder anar a fer rovellons? Era una de les preguntes. L'altra era sobre si s'havia de regular la recol·lecció i venda d'aquests, amb arguments sobre les garanties sanitàries.

Hi hagué posicions a favor i en contra. La regulació no era compartida per algunes persones de la taula, com Vivent Sanchis, pel fet que tota la vida que s'han comprat productes al mercat acabats de collir i que no ha passat res. Va posar com exemple quan era menut i anava a la plaça a comprar sang amb sa mare. La veritat és que la regulació de tots els aspectes de la vida ens converteix una mica en esclaus del sistema, quan potser hi ha aspectes que s'haurien de basar més en la confiança de l'origen. Ara bé, avui dia hi ha molta gent que va a fer rovellons, i no tothom sap què està arrencant de la terra. No estem parlant de la gent que ha conegut els bolets de tota la vida sinó de gent, empesa pel desig de collir-los, ja sigui per consum propi o per vendre'ls, que agafa aquesta afició i pot errar i collir bolets bons que no ho són. Cal fiar-se'n de persones que sapiguem que coneixen el món dels bolets, o que només agafen els bolets que saben què són.

D'altra banda hi ha el pagament per anar a fer bolets. En poblacions de Catalunya es fa. Tinc entès que a la zona de Terol, dins del terme de Mosqueruela, també. Allí es fa per contribuir amb una petita quantitat al manteniment de les pistes forestals. A Fortanete, el poble de mon pare, no es fa pagar. Però, allí la majoria de pinar són finques particulars. Cal fer pagar o no? És més, em pregunto si és just que anem gent que no som d'aquelles contrades a explotar massivament la collita de rovellons, quan això antigament era una font d'ingressos per a la població. Em conta mon pare que de Fortanete sortien camions carregats de rovellons aleshores. Ara, com que allí on va una persona a fer bolets, n'hi van centenars, ni pensar a fer de la temporada de bolets una font d'ingressos.

Ens ho hauríem de fer mirar. Necessitem anar a fer quilos i quilos de rovellons? No podríem anar a les poblacions on es fan i comprar-los a la gent d'allí, contribuint a la seva economia? Pensem que són zones de muntanya amb uns recursos econòmics limitats i que aquest fruit de la terra podria ser una font d'ingressos, encara que sigui petita i pendent de la meteorologia? És un debat difícil perquè qui vol anar a fer rovellons no veurà bé que se li posin barreres per continuar fent-ho però, ens ho hem de fer mirar.

Creative Commons License