divendres, 10 d’octubre del 2008

Observacions quant al portàtil d'El País

Menéame publica una referència que qualifica d'engany la promoció d'El País per aconseguir un portàtil amb un preu reduït. Jo no hi posaré qualificatiu però, vull comentar-ho. Ho llegia al diari de dijous. Un portàtil Airis Praxis N1102 per 99 euros si es col·lecionen els cupons que es publicaran amb el diari -les promocions amb cupons és un dels tipus de promocions que menys m'agrada- i es contracta una connexió a Internet amb Simyo o Jazztel durant 24 mesos. Anem per parts.

El portàtil
Diuen que ens estalviem 500 euros, és a dir, que el cost seria de 599 euros. Es tracta d'un portàtil amb processador Intel® Pentium Core2 Duo T3200, pantalla panoràmica de 15", 2 GB de RAM, 160 GB de disc dur, regravadora de CD/DVD de doble capa, Windows Vista -això la baixa el preu de cop, ... és broma-, lector de targetes, càmera web, altaveus i micròfon integrats, i connexió de xarxa Ethernet i sense fils. El portàtil no fa mala pinta. Val a dir que Airis no és la millor marca, la marca que triaria jo per a portàtils. Abans agafaria HP, Dell o Toshiba, per dir-ne alguna. I els preus no són gaire diferents. Si aneu al web de Dell, per exemple, amb menys de 599 euros teniu un ordinador portàtil Inspiron 1525 NB Linux (N1052501), amb unes característiques semblants, i amb el sistema operatiu Ubuntu. Comparant preus de portàtils amb el de l'oferta -si costés els 599 euros- no és el que triaria. Però, cal mirar més coses. T'estalvies 500 euros, suposadament, però, t'obliguen a contractar 24 mesos de connexió a Internet. Anem a mirar les característiques de les connexions.

Internet amb Simyo
Actualment la tarifa plana d'Internet mòbil amb Simyo és de 24,99 euros/mes, més IVA, més 99 euros en concepte de comprar del mòdem USB. L'ample de banda és de 3,6 Mbps fins els 5 GB de volum de dades mensual, a partir del qual baixa l'ample de banda a 128 Kbps. En canvi, en l'oferta d'El País, la tarifa de Simyo, per 24 mesos, és de 39,9 euros/mes, amb el límit de volum de dades situat en 1 GB, i regal del mòdem. Per tant, com que és un regal, hauríem de suposar que el preu de la connexió no contempla el repartiment dels 99 euros del mòdem entre les diferents mensualitats -igualment no pujaria tant la factura-. Si ens fixem, suposa 14,91 euros més IVA, addicionals cada mes, i amb un límit de 4 GB menys de volum de dades a partir del qual l'ample de banda es redueix. Al cap de 24 mesos suposa 357,84 euros addicionals que s'hauran pagat -415,09 amb IVA- respecte d'haver contractat la connexió directament amb Simyo. Una darrera anotació. Simyo no té contracte de permanència i assumeixo que en el cas de l'oferta d'El País abandonar el contracte està penalitzat.

Internet amb Jazztel
Amb Jazztel has de comprovar primer la cobertura, doncs requereix línia telefònica fixa o estar dins de la zona de cobertura pròpia de la companyia. En el meu cas no podria contractar-la perquè no tenen cobertura. En qualsevol cas, l'oferta implica pagar per una connexió de fins 20 Mbps, 6 Mbps, 3 Mbps o 1 Mbps (depèn de la disponibilitat), 39,9 euros/mes més IVA, als quals s'ha de sumar la quota de línia Jazztel, de 13,45 euros/mes més IVA. Si consulteu les tarifes de Jazztel, la connexió de 20 Mbps té un preu de 29,95 euros/mes més IVA, a més de la quota de línia. És a dir, d'una banda es pagarien 53,35 euros mensuals i de l'altra 43,4. Són 9,95 euros de diferència. Al final dels 24 mesos serien 238,8 euros addicionals, 277 amb IVA inclòs.

Conclusions
La compra de tecnologia a través de les ofertes de cupons dels diaris no acostumo a tenir-la en compte, doncs sovint ens vénen un producte com una oferta fantàstica, quan realment n'hi ha de millors, a un preu real, sense comptar l'oferta, quantitativament o qualitativa millor. Però, hi ha casos com aquest ordinador portàtil en què no s'entén com poden vendre com una oferta una compra que esdevé cara, doncs obliga a contractar una connexió a Internet per un canal que suposa, en el millor cas, més de 270 euros addicionals que si es contractés directament amb l'operadora d'Internet corresponent. La meva recomanació és no comprar aquest portàtil via El País, pels efectes colaterals que inclou.

Creative Commons License