Fa poc que s'ha presentat la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. Es tracta d'una biblioteca virtual del Ministeri de Cultura,resultat de la col·laboració entre el Ministeri, les comunitats autònomes i altres institucions, gràcies a la qual exemplars de premsa del segle XIX i XX es posen a disposició de tothom a la xarxa.
Dins de la biblioteca es pot cercar informació de forma simple o amb més detall -cerca avançada- i també es pot accedir a la informació per data, per indret geogràfic (llocs) o per publicacions (títols). La cerca per indret geogràfic pareix d'una classificació inicial en comunitats autònomes, dins d'aquesta per províncies i dins d'aquesta per poblacions. La imatge adjunt mostra els resultats per a Amposta, les publicacions El eco de la comarca (1914) i El faro (1904). Del primer es poden consultar exemplars digitalitzats entre 1914 i 1923, i del segon, exemplars de 1904, 1905, i de 1916 a 1919.
En el cas de Tortosa apareixen fins 25 publicacions, mentres que en el cas d'Ulldecona es poden consultar exemplars de La voz de Ulldecona de 1916 i 1917.
Nota curiosa. L'any 1916 naixia La Lira Ampostina. Aquell any a les Festes Majors la música l'amenitzava la banda de la Vall d'Uixó, a la qual es dediquen nombroses línies en agraïment pels cercavila i concerts que van realitzar, en el número del 20 d'agost de l'Eco de la Comarca. Allí mateix es pot veure un anunci d'Amalaria Rey per a la prevenció i cura de "tercianas y cuartanas". També podem veure publicitat de la Confiteria i pastisseria "La Estrella", de Juan Alemany, al carrer Major.
L'Eco de la Comarca del 17 d'agost del 1919 és el primer en què en el resum de les Festes Majors apareixen La Lira Ampostina i la Unió Filharmònica, després de 5 anys de la presència de la banda de la Vall d'Uixó a les Festes.
I seguiria però, millor que navegueu i gaudiu vosaltres mateixos d'aquesta biblioteca. Crec que és una gran iniciativa que permetrà que tothom pugui accedir fàcilment a exemplars difícilment consultables d'una altra forma, pertanyents a la nostra història.
+ GNU FDL
2 comentaris:
Ui, això ja fa temps que va, tot i que potser ha sigut ara que ho han presentat. En el meu cas, l'utilitzava molt per fer les efemèrides a La Marfanta. La veritat és que està molt bé.
Vaja, doncs jo la vaig conèixer fa unes setmanes. A banda del fons documental, té interfícies de consulta obertes, una utilitzada també en els repositoris d'elearning, l'especificació Dublin-Core.
Publica un comentari a l'entrada