dilluns, 30 de juny del 2008

Expo Zaragoza 2008

Expo Zaragoza 2008Ahir vam anar a Zaragoza a l'Expo 2008 en un viatge organitzat per l'Agrupació Aragonesa d'Amposta. Vam estar a l'Expo des de passades les 10h del matí fins passades les 20:30h. Vam passar un dia agradable, a la vegada que ens vam cansar de valent.

El dia va ser calorós, assoleiat. Va fer un sol de justícia durant pràcticament tot el dia. La calor no va marxar en cap moment. Vam entrar per la Torre de l'Aigua i vam iniciar el recorregut pels pavellons pel de Mèxic. No vam entrar en tots els pavellons. Era impossible per la gran quantitat de gent que hi havia. No vam poder entrar al d'Espanya ni a l'aquari. S'havia d'agafar tíquet -no sé si pagant o no- i ja no n'hi havia per al dia d'ahir. Aquest és un dels aspectes que no ens van agradar. Pagues l'entrada i et trobes que has de fer cua per aconseguir un tíquet per poder entrar en alguns llocs, i has de fer la posterior cua per entrar després.

Vam entrar al pavelló de Catalunya, País Valencià i Múrcia, els quals estaven junts. En el de Catalunya una guia virtual explicava la gestió de l'aigua a Catalunya en diversos idiomes. Les explicacions en català eren en la variant occidental. Expo Zaragoza 2008A Múrcia es poden seleccionar diversos videos sobre l'aigua, un d'ells el del transvasament de l'Ebre. Com es pot veure a la imatge de la dreta, el video utilitzava imatges de l'Ebre cabalós, en alguns casos contraposades amb els camps secs murcians, i explicava els beneficis del transvasament de l'Ebre. El del País Valencià no era tan bèstia en la petició de transvasaments, tot i que també mostrava, en una cortina d'aigua, missatges sobre la necessitat de compartir l'aigua i sobre el bon ús que en fan allí.

Quant als preus, no són barats. Ara bé, tampoc no es pot dir que siguin exageradament cars a tot arreu. Si aneu a comprar records, la veritat és que sí, costen prou diners. Si aneu a menjar als restaurants d'alguns països també hi ha preus alts. Però, si aneu a menjar als restaurants de les comunitats autònomes (sota dels pavellons d'aquestes), els preus són més baixos. Als punts de venda de refrescos i de gelats, la beguda té un preu més o menys normal (com en una gelateria) però, se li suma un euro pel got reciclable. Com sabreu, aquest got s'utilitza en molts llocs -potser va ser a l'Autònoma on va començar tot-, de forma que la primera consumició inclou el preu del got. La resta de consumicions, si es porta el got, només es paga la beguda. Al final del dia, si es vol es pot tornar el got i et tornen l'euro, o bé te l'emportes cap a casa.

L'Expo 2008 val la pena o no? Sí. Passes un dia entretingut, en família o amb amics. Ara bé, no és res de l'altre món. Vull dir que sembla un parc temàtic on no hi atraccions. Els pavellons ofereixen informació però, és difícil llegir i veure-ho tot perquè com que hi ha tanta gent vas passant mirant-ho tot per sobre. El pavelló d'Aragó i el de Rússia ens van agradar força. Sobta que hagin fet l'Expo en ple estiu. Molt de sol, tot i que es pot recórrer gran part del recinte per l'ombra (els pavellons dels països i els de les autonomies). Hi ha salts d'aigua per tot el recinte. Hi ha diversos punts amb difusors de vapor fred per refrescar-se. La imatge d'una Expo sobre l'aigua topa amb tanta aigua per tot arreu. Com anècdota, ens vam trobar que ahir estaven assajant els triunfitos per a un concert que feien a la nit, i dins del pavelló Puente vam trobar-mos de sobte que ens seguia una comitiva on anava el lehendakari Ibarretxe, doncs era el dia d'honor d'Euskadi.

Podeu veure les fotos a l'àlbum Expo Zaragoza 2008 de Flickr.

Creative Commons License