dimarts, 17 de juny del 2008

Pagarem per rebre trucades?

Pagarà tant qui truca com qui rep la trucada. La premsa ha destacat aquest aspecte de la proposta de la Comissió Europea sobre les tarifes de la telefonia mòbil a Europa. A priori això provoca indignació i dóna la impressió que a Europa les darreres setmanes han tingut un rampell de mesures polèmiques, com la de voler regular els blocs o la de proposar una jornada laboral màxima de 65 hores.

Llegint la informació s'explica que es vol reduir la tarifa que cada companyia compra a altres per l'ús de la seva xarxa quan hi ha trucades entre clients de xarxes diferents -tarifa de terminació-. Segons s'explica, a Europa hi ha un rang de tarifes de terminació que van dels 2 cèntims als 19 cèntims d'euro per minut, una diferència exagerada. La proposta és que cada companyia només cobri els seus abonats i que no pagui a les altres companyies per l'ús de la seva xarxa. Com conseqüència s'obre la porta al fet que una companyia cobri els seus clients per rebre trucades. En comentaris a les notícies per la xarxa hi ha qui resideix en països on funciona aquest sistema (EUA) i n'està content, tot i que caldrà veure si efectivament el nou sistema acaba per fer baixar els preus de la telefonia mòbil.

Actualment les operadores se suposa que premien les trucades entre telèfons del mateix operador i que penalitzen les trucades cap a altres operadors. Però, el benefici realment no és tant alt. El ball de tarifes despista. A més, no saps si quan truques estàs trucant a una persona del mateix operador o d'un altre, de forma que no saps el benefici o penalització que tindràs. La pregunta és si pagar per trucar afectarà tothom o només quan et truquen des d'un altre operador, i quin percentatge de la trucada pagaràs. Haurem de potenciar la telefonia IP, acostumar-nos a trucar a una persona a través d'un servei i no a trucar a un número? Potser és una alternativa. Les trucades a través de sistemes de veuIP són gratuïtes -pagant la connexió a Internet- o a un preu baix -si es truca a un número no IP- i amb una qualitat bona, i des de casa fan innecessari l'ús del mòbil.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha dit que aquesta mesura amb què la Comissió Europea vol abaratir els costos de la telefonia mòbil, repercutirà en els costos de les operadores però, dubta que beneficiï els seus clients.

Creative Commons License