dimarts, 10 de juny del 2008

Jornada de 65 hores

Els ministres de Treball de la Unió Europea van acordar ahir allargar la jornada laboral màxima fins les 65 hores setmanals, informa Público. La norma permet que es treballi per sobre de la jornada laboral -40 hores a Espanya-, amb un màxim de 65 hores. Això significa que caldrà adaptar la legislació espanyola, doncs entre una jornada i l'altra ha d'haver 12 hores de descans, o bé qui treballi 65 hores per sistema haurà de treballar més de 5 dies a la setmana. 25 hores més setmanals són 5 hores més al dia. En una jornada de 8 hores, significaria treballar una mitjana de 13 hores al dia, amb la qual cosa no queden les 12 hores reglamentàries.

A la pràctica segur que ja hi ha qui fa jornades que no respecten els límits de descans. El col·lectiu sanitari és un dels que habitualment no compleix les jornades laborals reglamentàries en molts països, com informa el diari.

Hi ha moltes preguntes que poden sorgir. Estem tornant enrere? Ho sembla. Es ven com una eina de flexibilitat per a l'empresa i de seguretat per als treballadors i treballadores, quan sembla més aviat una eina que facilitarà que les empreses no contractin tanta gent -ens allunyem de la jornada de 35 hores-, allargant les jornades de les persones, posant més difícil la compaginació de la vida laboral i familiar. Sobta que això vingui d'Europa. Les 25 hores de més deixaran de comptar-se com hores extra? Si és així, els col·lectius que es beneficien de les hores extra per treballar més de la quantitat de les que composen la jornada, deixaran de beneficiar-se'n tant i passaran a cobrar les hores al preu de la resta.


Creative Commons License