dissabte, 21 de juny del 2008

Programari lliure per fer videotutorials

Algun cop he hagut de cercar programari per gravar l'activitat de la pantalla de l'ordinador per fer videos d'aquesta, normalment amb finalitat de fer videotutorials. El tipus de programes que s'encarreguen d'això es coneixen com programes per fer screencast. El més conegut de tots és Camtasia. Però, Camtasia no és programari lliure, amb la qual cosa és interessant estudiar altres alternatives.

Existeixen diferents opcions que eviten adquirir la llicència d'un programa d'aquest tipus. Algunes d'elles són només programes gratuïts, restringint alguns usos. Altres són programari completament lliure. Les opcions gratuïtes no lliures que teniu són:

  • Wink: Genera un fitxer SWF que es pot editar per afegir interacció (aturar la reproducció esperant un clic, per exemple). Funciona amb Windows i GNU/Linux.
  • Jing: Programa gratuït de l'empresa que desenvolupa i ven Camtasia. Cal registrar-se a Screencast.com -servei d'hostatge en línia dels videos- per poder utilitzar-lo. Funciona amb Windows i Mac.
Les alternatives lliures són:
  • Camstudio: Programa per a Windows. Permet captura imatge i so.
  • RecordMyDesktop: Grava l'activitat de la pantalla en un fitxer Ogg. Permet seleccionar l'àrea de pantalla i permet gravar el so. Funciona amb GNU/Linux i té una interfície gràfica per a GTK i una per a Qt.
  • Istanbul: Grava l'activitat de la pantalla en un fitxer Ogg. Permet seleccionar l'àrea de pantalla i permet gravar el so. Funciona amb GNU/Linux.
  • XVidCap: Grava l'activitat de la pantalla en un fitxer MPEG. Permet seleccionar l'àrea de pantalla i permet gravar el so. Funciona amb GNU/Linux.
  • Cankiri: Un únic fitxer escrit en Python. Permet gravar l'activitat de tota la pantalla o part d'ella, i gravar so. Genera fitxers Ogg. Funciona amb GNU/Linux.
Jo he utilitzat Wink, Jing, Camtasia, RecordMyDesktop, Istanbul, XVidCap i Cankiri. Em quedaria amb Wink potser però, té el problema de no ser lliure -no es pot redistribuir- i que genera un document Flahs -això és assumible-. Per a Mac no he trobat alternatives lliures. Per a GNU/Linux més o menys tots funcionen igual. El problema que us podeu trobar és que se us gravi malament el video a causa de problemes de dependències. No he tingut temps de provar de resoldre aquests problemes amb els quals jo sí que m'he trobat.

Creative Commons License