El web d'Apple dels Estats Units anuncia el servei iTunes U. Es tracta d'un servei que ofereix l'accés a articles d'investigació, lliçons de llengua, audiollibres, etc., de forma gratuïta, per tal de poder-se descarregar i veure a l'iPod, iPhone, Mac o PC. Segons diuen, hi ha més de 50.000 fitxers educatius d'àudio i de video procedents de les universitats més importants (Yale és una de les que apareixen), museus i altres organitzacions d'abast mundial. El seu nom iTunes U, doncs, s'endevina que ve d'Universitat.
En un principi he pensat que era un servei que es posava en marxa només per a la gent dels EUA però, com es pot veure a la captura adjunta, també es pot utilitzar a les botigues iTunes d'aquí.
Algun cop he pensat que les universitats podrien oferir els seus materials escrits i audiovisuals a tothom, i una de les formes de fer-ho és aquesta. Igual que els mitjans de comunicació públics, les universitats públiques haurien de difondre els seus coneixements a tota la societat, d'on surten els recursos per al seu finançament, i crec que, anant més enllà, amb llicències lliures -literalment-.
És cert però, que aquesta iniciativa no és nova i que la creació i publicació de materials educatius ja compta amb vàries iniciatives a la xarxa, com el projecte Self, l'Open CourseWare del MIT, etc. Aquesta però, potser és la primera que integra els continguts en una plataforma utilitzada habitualment com plataforma d'oci. Tant de bo això s'estengués i acabessin formant part, els continguts, de les biblioteques de materials d'eines lliures com Miro.
1 comentari:
Manel, tu sempre a la última...
:)
Publica un comentari a l'entrada