dijous, 7 de febrer del 2008

Cultura, llei i llengües

Els problemes del PP són els reals dels espanyols. I és clar, un d'ells són els immigrants, el gran problema, excepte la seva contribució a la seguretat social, a la recpatació d'impostos. Se'ls demanarà respectar la llei i la cultura espanyoles, i conèixer la llengua. I si es queden sense feina durant un temps o delinqueixen, els expulsaran. Queda molt bé la proposta de cara a captar el vot d'un sector de la societat que no pensa més enllà dels eslògans, sense aprofundir en la situació de les persones -allò que se suposa que li preocupa al PP-.

El respecte a les lleis espanyoles és una premissa per a immigrants i no immigrants, ja avui dia. Els processos d'expulsió existeixen. El respecte a la cultura és un concepte ambigu. Vol dir que han d'aprendre a ballar sevillanes, han d'anar a veure torejar i matar bous, anar al Rocío, aprendre el chotis, etc.? O vol dir que han de respectar-la com ja fan? Si volen conservar en certa mesura la seva cultura vol dir que no respecten l'espanyola? I respectar la cultura espanyola significar respectar les identitats culturals existents o només l'oficial? I la llengua? Només el castellà, no? Segur que Rajoy, com el gran locutor César Vidal, pensa que el català i altres llengües cooficials són prescindibles. Recordo un dia una dona en un tren de rodalies que es queixava dels rètols en català i deia que no l'entenia ni li feia cap falta entendre'l. És la postura que li deu agradar a Rajoy i a sus secuaces -seguint la terminologia de Miguel Ángel Rodríguez a 59 segundos, sobre el Dr. Montes-.

Malgrat ser ciutadans europeus, l'obligació de respectar la cultura i lleis espanyoles, i d'aprendre el castellà, se li demana a una persona que s'estableix a Espanya i que prové de França o Anglaterra, per exemple? O és que la seva procedència els dóna privilegis i ja els fa gent de bé, respectuosa i treballadora? De demagògia en immigració se'n fa molta, massa.