Un altre exemple d'iniciativa d'administració pública que proporciona continguts gratuïts amb llicència Creative Commons és la Regidoria de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta regidoria va publicar la passada legislatura 7 fascicles sobre programari lliure. Es tracta de petits documents explicatius de diferents aspectes del programari lliure, escrits per al públic en general, no per a usuaris experts. N'hi ha de GNU/Linux, d'OpenOffice.org, de Gimp,... La llicència escollida és Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir igual.
Als EUA el MIT va posar en marxa fa un temps la iniciativa OpenCourseWare, mitjançant la qual oferia materials docents a través de la xarxa per a tothom, sobre diferents disciplines, publicats amb llicència MIT Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir igual.
La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya -XTEC-, del Departament d'Educació, publica els materials de formació per al professorat en un DVD, el qual també es pot consultar a la xarxa, utilitzant una llicència Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir igual.
La UOC, en el marc del seu programa de màster en programari lliure, ofereix els materials de les assignatures del màster en català i en castellà, publicats amb llicència GNU Free Documentation License. En aquest cas no es prohibeix l'ús comercial de l'obra i, com en els casos comentats abans, sí que s'estableix la compartició en les mateixes condicions.
El projecte SELF, en què participa la UOC, impulsa una plataforma de creació i publicació de materials educatius sobre programari lliure i estàndards oberts. Aquests materials permeten qualsevol ús dels materials, la seva modificació i la seva distribució, no impedint l'ús comercial.
Hi ha doncs, diverses iniciatives de publicació d'obres intel·lectuals d'accés gratuït però, no totes elles permeten qualsevol ús d'aquestes obres.
Articles anteriors:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada