Vilaweb anunciava avui que la Fundació Enciclopèdia Catalana ofereix l'accés gratuït -lliure s'hi llegeix- a les seves obres a través de la xarxa. Sense dubte és molt interessant aquesta novetat, doncs significa una nova font d'informació en català a la xarxa posada a l'abast de tothom. La notícia deia també que properament les persones que hi accedeixin podran afegir i modificar continguts, sota supervisió per mantenir els estàndards de qualitat de l'Enciclopèdia.
Aquestes futures aportacions que s'han de poder fer m'han fet mirar les condicions d'ús del servei. Com es pot llegir, els continguts són per a ús personal, no comercial, no es poden publicar, reproduir o retransmetre, és a dir, es regeixen per unes condicions restrictives. Canviaran o no aquestes condicions quan comencin a alimentar-se aquests continguts de fonts externes? En cas negatiu, és just, tindrà una bona acollida?
A la xarxa, sota la filosofia del programari lliure, la Viquipèdia és una enciclopèdia amb menys història que l'Enciclopèdia Catalana, evidentment però, que no permet realment un accés lliure als continguts, tal com s'hauria d'entendre lliure-. I forma part de la gran enciclopèdia lliure Wikipedia, la qual es troba en anglès, castellà, francès, esperant, aragonès i en moltíssimes altres llengües, una enciclopèdia que dóna accés lliure als continguts i que es construeix amb una col·laboració real entre les persones usuàries. Crec que cal mimar la Viquipèdia, maltractada de forma interessada per errors -dels quals no se salven els mitjans ni altres fonts de continguts tradicionals- que, cal que es digui, poden ser detectats i esmenats amb molta més rapidesa que altres serveis de tipus privatiu.
A la xarxa, continuant parlant de fonts de continguts relacionats amb la llengua, tenim també el web de l'Institut d'Estudis Catalans, amb el diccionari normatiu, entre altres recursos, o el Termcat, punt de referència per en terminologia. No són lliures però, es mereixen un reconeixement.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada