divendres, 8 de febrer del 2008

50 alternatives lliures

Via Menéame podeu accedir a l'entrada de Digg sobre una llista de 50 programes no lliures coneguts, i les alternatives lliures que proposa l'autor. Comença amb alternatives conegudes: Ubuntu enfront de Windows Vista; Firefox enfront d'Internet Explorer; OpenOffice o NeoOffice enfront de Microsoft Office 8i Mactopia); etc.

Val a dir que la llista és discutible per les alternatives proposades. Per exemple, enfront de MATLAB, el paquet matemàtic més utilitzat per mi durant la carrera, proposa Scilab. Però, Scilab no és programari lliure, doncs restringeix la llibertat d'ús a usos no comercials. En canvi, no s'esmenta GNU Octave o el projecte Sage. Sí que és programari lliure Kexi, alternativa a Microsoft Access, tot i que també es pot proposar Open Base, d'OpenOffice. L'alternativa a Microsoft Visio és Dia, tot i que és molt més agradable la interfície de Kivio. Per a Microsoft Project es proposa Open Workbench, deixant-se Planner, KPlato o GanttProject. I així successivament.

L'article, tot i que se'n pot discrepar, és una font més per analitzar alternatives a programes privatius coneguts, de forma que serveix per confirmar o ampliar el catàleg de programari lliure que es coneix per solucionar necessitats en el nostre dia a dia.

1 comentari:

Xavi ha dit...

Afegeix el software R per a qualsevol aplicació estadística (The R Project for Statistical Computing)
http://www.r-project.org/