dimecres, 15 de juny del 2005

Confusions amb les llicències

Sovint et trobes amb articles de persones, institucions i mitjans referents al programari lliure que en destaquen característiques que no són realment tal cosa.

En primer lloc, es diu molt que el programari lliure és gratuït. No és així. El programari lliure acostuma a tenir un cost de llicència zero, o molt baix, perquè les propietats d'aquest tipus de programari fan que a mesura que es distribueixen còpies dels programes, de forma lliure, es faci menys probable rebre cap compensació econòmica per llicència. Això no vol dir que una empresa utilitzant programari lliure no hagi d'invertir ni cinc, sinó que destinarà els diners a altres coses, com adaptacions de programes lliures a necessitats pròpies, a formació, a migració de dades, etc.

En segon lloc es parla del fet que el programari lliure no té llicència. La llicència d'una programa és el contracte entre l'autor i la persona que utilitzarà el programa, mitjançant la qual, el propietari dels drets (l'autor) atorga una sèrie de drets i estableix una sèrie de restriccions a l'usuari. En el cas del programari privatiu les llicències més que atorgar llibertats, estableixen restriccions a l'ús del programari per part de qui l'adquireix, mentres que en el programari lliure les llicències atorguen llibertats i minimitzen les restriccions, això sí, preservant el reconeixement irrenunciable a l'autor i als autors dels treballs derivats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No només no són gratuïts sinó que és totalment lícit i recomanable vendre'ls sempre que es segueixin els termes de les seves llicències respectives.

Les llicències són de fet més importants que el programari, doncs fan possible entre d'altres coses que se'n pugui fer un ús comercial, i per tant invertir-hi, sempre i quant les modificacions que s'hi facin es distribueixin en codi obert i amb la mateixa llicència.

No confonguem el programari de lliure distribució, que és majoritariament privatiu, amb el programari lliure.