divendres, 20 de gener del 2012

iBooks Author #Apple

Apple va presentar ahir el seu concepte de llibre de text, un llibre de text multimèdia pensat per veure'l en els dispositius iPad. La idea de l'iTunes per a la música i video es repeteix per als llibres. Editorials com McGraw-Hill o Pearson són algunes de les empreses que contribueixen amb llibres en aquest nou producte. Però, a més, es va presentar una eina, iBooks Author, per tal que qualsevol pugui crear un llibre multimèdia, multitàctil i publicar-lo a l'iBooksStore.

D'entrada és una eina interessant, atractiva, i una aposta d'Apple que pot transformar de forma definitiva el mercat editorial -o no-. Però, té la vessant negativa, i és que Apple restringeix iBooksAuthor al seu format de llibre electrònic i a la seva plataforma de llibres, com amb la música i el video. Des del punt de vista de negoci és evidentment bo, des del punt de vista de l'usuari no deixa de ser una forma de lligar-lo als productes Apple.

Vilaweb publica l'opinió de Liz Castro, editora de Catalonia Press, i de Llorenç Valverde, totes dues opinions amb aspectes positius i negatius. La de Valverde és interessant. Remarca que l'aposta per un llibre electrònic lligat a la plataforma Apple ara com ara per a l'ensenyament públic no és una opció que sembli adequada, pel cost que suposa, i això podria establir importants diferències entre l'ensenyament públic i el privat.

Creative Commons License + GNU FDL