dimecres, 23 de març del 2005

Condemnen Carrillo

Sembla que la retirada de l'estàtua eqüestre de Franco, coincidint amb un homenatge a Santiago Carrillo, ha estat una oportunitat per presentar un llibre que l'acusa i el condemna per l'assassinat d'Andreu Nin. Ho publica la revista Època. El llibre s'anomena En busca de Andreu Nin, i n'és autor José María Zavala.

No només s'acusa Carrillo sinó que s'acusa d'encobrir el crim a l'aleshores president del govern de la República, Juan Negrín, per estar-ne al corrent i no fer-hi res. Casualment acabo de llegir un llibre sobre Juan Negrín, que intenta explicar els seus orígens polítics i el seu pas per la política espanyola. És el llibre Juan Negrín. La República en guerra., de Ricardo Miralles. El llibre no nega que el president del govern no n'estigués al corrent de l'assassinat un cop ocorregut. Però, no ho descontextualitza, com ho fa l'article enllaçat més avall, i té en compte la situació de la República aleshores, únicament abastida per Rússia, en plena Guerra Civil.

Un dia haurien de fer un repàs, tots els experts en revisar la història contra el bàndol republicà, dels crims abans, durant i després de la Guerra Civil, que van cometre els sublevats i posteriorment franquistes. Però, sembla que passarà molt temps fins que això passi.

L'article: Carrillo, culpable