divendres, 22 d’abril del 2005

PHN: com està de plena l'ampolla?

S'ha derogat el transvasament de l'Ebre. Això és motiu de satisfacció, encara que no és una satisfacció plena, amb la qual cosa, segons es miri, l'ampolla la podem veure mig plena o mig buida.

Després d'una legislatura de majoria absoluta del PP i d'un any de govern del PSOE, les reivindicacions contra el transvasament de l'Ebre que ens han portat a Barcelona, València, Brussel·les i a molts altres llocs, s'han vist satisfetes. Ja no hi ha transvasament de l'Ebre que ens amenaci el futur del riu i del Delta. Per tant, en aquest aspecte cal ser optimistes i veure l'ampolla mig plena.

Ara bé, segons hem pogut seguir, no s'ha derogat el transvasament Xúquer-Vinalopó, reivindicació de la PDE i de la gent de Xúquer Viu, perquè aquest és un riu que no pot dir-se gaire cabalós. Fa pensar que aquest transvasament acabi fent demanar un transvasament de l'Ebre en el futur. El canal Xerta-Sénia continua veient-se com una porta de sortida d'aigua cap al sud, sobretot si la propera legislatura torna el PP al govern. I a l'Aragó el Pacte de l'Aigua continua com està, significant un perjudici important al riu si s'acaba fent. Seria el cas aquest, de veure l'ampolla mig buida, perquè malgrat els avenços respecte del transvasament de l'Ebre, sembla que poden haver diferents projectes que poden afectar-mos en el futur.

Per tant, si bé podem estar contents, haurem de conservar l'esperit crític i recordar, si això no canvia, per si en un futur allò que no s'ha lligat ara esdevé una nova amenaça per a l'Ebre i el Delta.