dijous, 29 de desembre del 2005

... i TV3 a Eurovisió

Els catalans coneixem l'existència de seleccions catalanes cada any per aquestes dates perquè se celebra el partit de futbol de Nadal, un partit que alguns anomenen "de costellada". És un amistós, és a dir, un partit sense cap valor més que el sentiment de tenir una selecció nacional, tot i no tenir una nació reconeguda. I serà així mentres no Catalunya no tingui una selecció nacional competint internacionalment. Perquè aquest és l'interés de les seleccions nacionals, no la celebració de costellades anuals.

Però, això no sembla que arribi a produir-se, almenys per ara. Tenim el cas de l'hoquei. El govern català s'ha implicat molt durant el conflicte de la selecció catalana d'hoquei, malgrat que s'insistia que les federacions són entitats privades, i que calia tractar-les com a tals. El govern espanyol s'ha limitat a implicar-se, com ho ha fet el català. En canvi, en el cas del korffball les coses han anat diferent. A Espanya aquest esport no es deu conèixer prou o no deu interessar i per això Catalunya ha estat reconeguda, malgrat el passaport espanyol dels jugadors. Ara bé, no m'imagino que els catalans ara ens interessem per aquest esport. Resumint, si mirem els esports majoritaris, aquells que mouen masses, les coses continuen com estaven, i no sembla que vinguin canvis. La selecció que competeix en el context internacional és l'espanyola, i no cap altra. Per tant, els catalans, mentres no tinguem una nació, que ni l'Estatut sembla que ho digui, no tindrem una selecció tal com cal, no una selecció de costellades.

I ara se m'acudeix que TV3 també podria pensar-s'ho i demanar participar en el certamen eurovisiu. Així, a més de la crida "Una nació, una selecció" podríem afegir, "i TV3 a Eurovisió".