divendres, 29 de setembre del 2006

Imatges de Roma

Ja he penjat una bona part de les fotos que vam fer a Roma en el nostre viatge de noces. Roma impressiona. Té un patrimoni històric i cultural increïble. La zona de restes romanes és immensa però, no cal anar-hi per trobar vestigis romans. Només cal passejar-se pel centre per trobar-ne rastre en esglésies i altres edificis.
Les fonts i les places són un dels atractius de la ciutat. Moltes tenen el seu corresponen obelisc. La gent s'aplega al voltant de fonts, com les de la plaça Navona, la de la plaça d'Espanya -amb les seves escales-, la de la plaça del Panteó (o de la Rotonda), o la de la Fontana di Trevi, on sempre hi ha gent, sigui de dia o de nit, plogui o faci sol. Alguns diuen que aquesta font decep en veure-la en viu però, a mi en canvi no em va donar aquesta sensació. En un espai reduït tens una font impressionant, amb un soroll relaxant de l'aigua brollant contínuament. Aquesta font em va recordar les escales de la catedral de Tortosa. Si a la Fontana di Trevi li tombessin els edificis del davant per donar-li un espai més gran davant, perdria el seu encant, com sembla que pot passar amb la catedral de Tortosa amb el projecte de gran plaça al davant que es vol fer.
El trànsit és intens. En qualsevol carrer, per estret que sigui, pots trobar-te vehicles circulant. Moltes motos, Vespes millor dit. No de bades és un dels articles de record de les botigues. Com deia, el trànsit és intens però, hi ha un cert ordre tàcit. Hi ha avingudes amb passos de peatons sense semàfors, on has de posar el peu a l'asfalt perquè els vehicles s'aturin... però, ho fan.
El cristianisme ha marcat tot el patrimoni històric. A algú li pot molestar. A mi no. Entre altres coses forma part de la història. En qualsevol font, en moltes restes romanes, hi ha escuts papals i inscripcions referents al pontífex corresponent. Alguns temples romans en runes també són antigues esglésies en runes.
El Vaticà és també un lloc impressionant, grandiós. No feu cas de les agències si us diuen que cal fer tantes cues. Aneu a mig matí i no en fareu. Per entrar als museus vaticans aneu també pel vostre compte. De cues poques i us sortirà més barat. I dins dels museus podeu menjar a bon preu -comparat amb els restaurants de Roma-. Les dimensions de la Basílica de Sant Pere tomben d'esquena. Et sents minúscul. La tomba de Joan Pau II és lloc de peregrinació, amb persones resant-hi durant estona. Si pugeu a la cúpula de Sant Pere prepareu-vos a un darrer tram de 320 esglaons. Un cop dalt la vista de Roma val l'esforç. Els museus vaticans sorprenen per la quantitat d'escultures no cristianes, gregues, romanes, etrusques, egípcies, que hi ha exposades. La Capella Sixtina és la part més esperada de la visita, després de passar per molts passadissos i sales amb exposicions. Sorprén que no hi deixin fer fotos ni gravar, ni que sigui sense flaix. Això no ho entendré mai, més perquè els drets d'autor de les obres ja fa temps que haurien d'estar exhaurits.
Bé, potser millor mireu les fotos i si un dia ens trobem per fer un cafè ja petarem la xerrada i comentarem els detalls.