dimecres, 20 d’abril del 2011

Perills de #DropBox i alternatives #cloudstorage

DropBox potser sigui a hores d'ara el servei més popular d'emmagatzemament al núvol gràcies a la seva sincronització transparent de les dades entre tots els ordinadors on hi ha instal·lada l'aplicació client del servei, de forma que desant els documents dins de la carpeta de DropBox automàticament es crea la còpia al servidor i s'actualitza el contingut de la carpeta en els ordinadors sincronitzats.

Ara bé, DropBox té un aspecte que ens ha de preocupar, tot i que per la comoditat de l'eina és difícil prescindir-ne. DropBox no és una empresa de la Unió Europea. No aplica la normativa europea de protecció de dades, i en conseqüència no aplica l'espanyola. De fet, tampoc no aplica el marc Safe Harbor per fer compatible la seva política de privacitat amb les normes europees. Això significa que no podem estar segurs que les nostres dades només les vegem nosaltres i qui nosaltres decidim.

A més, m'he trobat un article sobre un aspecte de DropBox que m'ha fet plantejar-me no utilitzar-lo per a res. Segons sembla DropBox utilitza la tècnica de la "desduplicació de dades", per la qual, per estalviar espai de disc, si dos usuaris diferents emmagatzemen el mateix fitxer als seus comptes, DropBox només en guarda una còpia. És a dir, que DropBox té accés a les dades que suposadament estan xifrades i que només pot conèixer l'usuari. L'article ho explica més extensament i millor que jo, si voleu aprofundir-hi.

Ja fa temps que provo alternatives. De fet vaig contractar l'espai de disc d'Arsys. Un servei interessant pel preu i per ser espanyol. Però, o utilitzes la interfície web, sempre més farragosa, o et connectes via WebDAV i la sincronització te l'has de muntar tu i a més és prou lenta. També he provat Ubuntu One però, és un servei que trobo lent, malgrat ser el més proper a DropBox que he vist.

Recentment em vaig decidir a provar durant un any el paquet familiar d'IDrive, un servei que està adherit al Safe Harbor. És més un servei de còpia de seguretat que no pas un servei de disc dur sincronitzat com DropBox. El compte gratuït és per a un ordinador i ofereix 5 GB d'espai, tot i que es poden ampliar fent-ne difusió entre els contactes i per les xarxes socials. El paquet familiar proporciona un espai de 500 GB per 149$ l'any i es pot utilitzar en un màxim de 5 ordinadors . Tots els fitxers copiats poden ser accedits via web. Una pega és que no existeix client per a GNU/Linux.

Un altre servei que estic provant i que també està adherit al Safe Harbor és SpiderOak (imatge que acompanya aquest apunt). Aquest servei ofereix un espai de disc de 2 GB en la seva versió gratuïta, amb una aplicació client multiplataforma. L'espai de 100 GB s'ofereix per 10$ al mes. No hi ha límit d'ordinadors que es poden connectar al compte. Es poden configurar diferents ordinadors per sincronitzar-se (no se sincronitzen tots per defecte) i ofereix també l'opció de compartir documents. A més del servei, hi ha un conjunt d'eines que s'han creat amb el servei i que es distribueixen amb llicència GPL v3. La pega d'aquest servei per a mi és el preu variable en funció de l'espai que utilitzis però, és potser l'opció més interessant.

Altres alternatives, per si les voleu provar:

  • Zyncro: Més que un servei d'espai de disc, servei català d'Intranet al núvol.
  • Amazon Cloud Drive: Disc dur virtual d'Amazon que dóna espai si compres àlbums a la seva botiga de música en línia.
  • SkyDrive: Disc dur virtual de Microsoft.
  • Box.net: Servei de compartició d'arxius amb interfície web.


Creative Commons License + GNU FDL