El monestir de Yuso va construir-se al segle XI perquè Suso es quedà petit. Els seus monjos seguien la regla de Sant Benet, tot i que ara l'habiten monjos agustins. El seu estil actual no és el romànic, com es podia esperar, si no que impera el renaixentista i el barroc a causa de les successives reformes. El monestir és conegut també per ser el lloc on es van trobar els primers textos escrits en castellà i en euskera, les "Glosas emilianenses". Es tracta de textos anotats en un còdex llatí en les llengües castellana i euskera, tot i que, com es pot llegir a la Wikipedia, els filòlegs consideren que més que castellà la llengua seria romanç navarro-aragonès.
La visita al monestir, guiada, única forma possible, permet visitar el claustre, l'església, la sagristia, les relíquies de San Millán,... L'església, la qual al mateix temps és església del poble, quan el monestir era benedictí, tenia separada la zona per als feligresos de la zona dels monjos. Aquesta separació, tot i que existeix, ara ja no s'utilitza. Sobta que t'expliquin que un faristol gegant que hi tenen per als llibres de cants, de mides considerables, sigui això, un faristol. I és que en castellà distingeixen entre "atril" i "facistol". La sagristia, barroca, amb terra d'alabastre, permet admirar frescos originals, no restaurats, en un estat perfecte de conservació, gràcies a la capacitat d'absorció de la humitat d'aquest tipus de terra.
Bé, realment la millor forma de conèixer el monestir seria visitar-lo, tot i que al Flickr teniu unes quantes imatges dins de l'àlbum del viatge.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada