dimarts, 2 de juny del 2009

Coneixement lliure als webs dels candidats

Per casualitat he vist que el web de la candidatura de Raül Romeva inclou una llicència Creative Commons BY-SA per als continguts, és a dir, una llicència lliure i amb copyleft. He mirat aleshores els llocs web d'altres candidats a les eleccions europees per veure quina és la informació legal que hi reflecteixen.

Els socialistes, ni el web del partit, ni el bloc de la candidata, no indiquen res quant a la llicència dels continguts. Per tant, els continguts són totalment restrictius. Els del candidat del PP de Catalunya tampoc no tenen llicència associada. El web d'Oriol Junqueras (ERC), tot i que té un apartat de crèdits per indicar el programari [lliure] utilitzat, tampoc no té indicació de llicència enlloc. El web de Ramon Tremosa (CiU), indica a la banda esquerra un copyright ben clar.

És molt significatiu que, per ignorància o per deixadesa, els partits no clarifiquin les condicions d'ús dels seus continguts en els llocs web de campanya. Només un de tots els esmentats té una llicència lliure per als continguts. Ara bé, si ens fixem, tots s'han apuntat a la moda 2.0 i tenen tot d'enllaços a Facebook, Twitter, Youtube i altres serveis.

Sembla una tonteria però, Europa dirigeix la legislació sobre propietat intel·lectual, la qual, juntament amb el Paquet Telecom, pot perjudicar o beneficiar la ciutadania. Aquells que han de representar-nos a Europa no poden descuidar aquests detalls.


Creative Commons License + GNU FDL