dimecres, 10 de juny del 2009

Els drets d'autor al segle XXI

Als EUA se celebra, com informa Público, la Cimera Mundial dels Drets d'Autor. No vull comentar el contingut de la cimera en concret sinó el fet que quan es parla d'actors, o més ben dit, quan determinats col·lectius parlen d'autors, només parlen dels autors que guanyen diners amb els ingressos que generen les seves obres durant la seva vida, i que ingressen els seus descendents fins 70 anys després de morir. Parlen d'autors com aquells associats en entitats que recapten drets de difusió pública, aquells que volen que es cobri un cànon [indiscriminat] per còpia privada i a la vegada no volen descàrregues P2P.

No es refereixen mai a totes les persones que d'alguna o altra manera són, som, autors d'obres intel·lectuals, ja sigui en blocs, en videoblocs, música, fotos,... i que veiem les coses d'una altra manera. Aquestes persones són, som, víctimes sovint de l'ús de les nostres obres, sense respecte de les condicions d'ús, uns cops obviant-ne l'autoria, altres obviant el respecte de la llicència establerta. Fixem-nos, per exemple, amb els videos d'autors penjats a YouTube que tantes cadenes utilitzen per omplir espai de programació, i que com a molt indiquen que s'han agafat de YouTube però, no qui els ha fet. En una Internet social de la que tant es parla encara més s'ha de tenir en compte que els autors som totes i tots.

Resumint, ja va sent hora que quan es parla d'autors s'intenti tenir en compte que els autors no poden ser únicament una elit que crea obres per guanyar diners amb la venda d'exemplars d'aquestes, sinó que hi ha molts altres tipus d'autors que també han de tenir veu quan es discuteix sobre propietat intel·lectual.

Creative Commons License + GNU FDL