dimecres, 7 de setembre del 2011

Multa per tocar la trompa a casa

Llegeixo indignat que una família de Tarragona ha estat multada amb 800 euros perquè el veïnat s'ha queixat que el seu fill, de 7 anys, toca el trombó a casa. Bé, en realitat és una trompa, ja que si veieu les notícies de TV3 es veu l'instrument. Sobta la confusió, fins i tot comesa al programa La Tribu, de Catalunya Ràdio, a la tarda. De tota manera,  segons la notícia la família diu que el nen tocava a les tardes i no a les nits. En ple dia és estrany que el nombre de decibels mesurats a causa de la trompa sigui gaire elevat, quan el so ambient ja és important. Ara bé, segons la informació a la televisió no ha hagut mesura de decibels que doni suport a la denúncia. Com s'explica? La notícia m'indigna perquè em sembla una manca de sentit comú increïble penalitzar l'estudi d'un instrument a casa en un horari raonable. Tota la vida s'ha fet. No m'imagino les escoles de música proporcionant espai a tot l'alumnat per anar-hi a estudiar a l'hora que vulguin. A més, la trompa no és un instrument estrident precisament. Se li demana utilitzar sordina al crio per estudiar, mitja hora al dia -segons Catalunya Ràdio- quan és important escoltar el so de l'instrument sobretot quan un s'està formant en el seu domini. Indignant també és que, segons la notícia, la multa es justifiqui per l'incompliment de l'ordenança de civisme. Quina ordenança és aquesta que penalitza l'estudi d'un instrument? Segur que molts i molts de vehicles sorollosos se salten l'ordenança cada dia i encara han de veure la multa. Us imagineu denunciar un taller que tingueu sota casa o al veïnat perquè fa soroll, o el soroll d'una obra quan fan els fonaments de l'edifici, per exemple?

Creative Commons License + GNU FDL

4 comentaris:

pqs ha dit...

Home, no sé si està bé o no posar una multa, però hi ha gent que treballa a casa i sentir una trompa mentre treballes no sempre és agradable. És més, si la teva feina requereix concentració, et pot fer malbé la feina. Jo no podria estudiar un examen, programar, escriure un article, etc. amb una trompa al costat. L'idea fora que els músics toquessin els seus instruments en espais adequats.

pqs ha dit...

"L'idea" -> "L'ideal".

Unknown ha dit...

El so d'una trompa no és un so fort ni estrident. Si un crio estudia la trompa entre 15 i 30 minuts al dia no pot destrossar-te la feina. I a més, el nivell de decibels mesurats des de casa teva estaria dins dels límits legals. De fet, en ple dia -i no a l'hora de la migdiada-, quan toca aquest xiquet, la molèstia de la trompa és mínima comparada amb el so ambient. Tot plegat em sembla indignant i fora de lloc.

pqs ha dit...

No conec els detalls del cas. Francament, crec que aquest no és un problema que s'hagi de resoldre als tribunals. És un tema que s'hauria de poder resoldre parlant una estona i acordant uns horaris amb els veïns. No obstant, crec que el dret al silenci preval sobre el dret a la música. Però, és clar, normalment, si es va de bona fe, s'ha de poder trobar un equilibri.