divendres, 9 de setembre del 2011

#PDE #PHN 10 anys de la manifestació de Brussel·les

PHN València 2002El 10 d'agost de 2001 les dues ribes de l'Ebre s'unien a l'alçada de Deltebre i Sant Jaume sobre la barcassa, ara desplaçada pel nou pont que uneix ambdues poblacions. Des de Sant Jaume partíem per realitzar la primera etapa de la Marxa Blava que havia de dur la veu de l'Ebre a Brussel·les. Una primera etapa amb final a Amposta, on el nostre Ajuntament no havia donat suport a la postura de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) contra el PHN. Primer el partit, diuen. I l'arribada a Amposta va ser espectacular, amb una festa impressionant.

Durant un mes un grup de persones van continuar recorrent el camí que, per Europa, els duria fins la capital de la Unió Europea, fent present el nus per tota la geografia comunitària. El seu camí va tenir com punt culminant una gran manifestació el dia 9 de setembre de 2001 per la ciutat belga.

Recordo que vam fer el camí en autobús, des de Tortosa. Altres van optar per l'avió. Un camí llarg però, a la vegada carregat de sentiments. Anàvem a fer una cosa gran. Anàvem a demostrar que després de Barcelona i Madrid arribaríem al cor d'Europa per explicar les nostres preocupacions. Catalans, aragonesos i ciutadans de diferents punts de la geografia espanyola anàvem a demanar una nova cultura de l'aigua i a aixecar la veu contra el PHN d'Aznar, el del passeig triomfal. Brussel·les plena de samarretes amb el nus, banderes, mocadors, paraigües, gorres, i els colors dels "cachirulos" aragonesos. I les jotes de les Terres de l'Ebre amenitzant la marxa. Algú fins i tot anava repartint baldanes sota la pluja. Una pluja que ens va remullar bé durant tota la manifestació però, que vam aguantar sense problemes. A l'hotel ja ens canviaríem de roba.

Avui celebrem 10 anys de la manifestació de Brussel·les. Són 10 anys d'un dels fets més importants protagonitzats per la PDE, protagonitzats per la gent de l'Ebre, malgrat el govern català i alguns governs municipals d'aleshores. 10 anys fa d'una època de desgast per a moltes persones, d'etiquetatge com enemic pel simple fet de defensar una cosa i demanar que no es posi l'interés de partit per davant de tot.

Felicitats Plataforma!

Creative Commons License + GNU FDL