dimecres, 3 de desembre del 2008

Virus en els Mac

Avui a RAC1 es feien ressò d'una notícia, de la qual també parla El País, sobre l'existència de virus en els ordinadors Mac. Segons deien, el creixent nombre d'usuaris d'ordinadors Mac fa que aquesta plataforma estigui cada cop més en el punt de mira dels fabricants de virus. Fins i tot, destaquen, Apple ara recomana utilitzar antivirus.

Aquestes notícies, sensacionalistes, semblen notícies per consolar els usuaris de Windows, tan acostumats a patir atacs de virus, de cucs i altres programes malintencionats. El fet que els ordinadors amb GNU/Linux o amb Mac no siguin tan vulnerables no està relacionat només amb la quota de mercat -que afecta a la quantitat d'atacs sobretot-, sinó també al disseny del sistema operatiu. L'usuari en GNU/Linux i Mac (podem fer-ho extensiu als sistemes tipus Unix) no està executant aplicacions en mode superusuari, de forma que una infecció pot tenir efectes però, limitats. En canvi, almenys en versions de Windows anteriors a Vista, això no era així i una infecció podia tenir efectes devastadors.

No recordo la referència en aquest moment però, aquest missatge es dona també contra el programari lliure dient que és més segur perquè l'utilitza més gent. En canvi, el servidor web Apache, el que té més quota de mercat, és lliure i no és pas el més vulnerable segons les estadístiques.

De tota manera, si voleu un antivirus per a Mac, abans de comprar antivirus que haureu d'anar renovant periòdicament pagant, podeu provar opcions com ClamXav, interfície gràfica basada en l'antivirus lliure Clam AV. Aquest antivirus a priori sembla gratis però, no lliure, tot i que si navegueu pel paquet .dmg (muntant la imatge i entrant als directoris que la formen) es pot veure un arxiu de llicència GPL.

Anotació: CNet publica que Apple ha eliminat la recomanació de posar un antivirus del seu web.

Creative Commons License