dijous, 30 de març del 2006

Sobre el copyleft

He trobat avui un article de Ricardo Galli sobre la cultura copyleft, en relació amb la indefinició del terme per la gran quantitat de gent que l'emprea i m'ha vingut al cap una cosa. L'altre dia navegant vaig entrar al bloc de l'ampostí Andreu Bassols, Raïms. Andreu és l'ànima d'un bloc d'èxit, Eines!, el tercer de llengua no castellana a la classificació de 20 Minutos.

Bé, el tema és que Andreu a Raïms indica al peu que els continguts són "Copyleft 2003-2006 Andreu Bassols...", per continuar més avall indicant que s'hi aplica la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual. La pregunta és si és realment copyleft aplicar aquesta llicència de Creative Commons o no. Legalment es pot entrar en un debat tècnic més adequat per a experts en dret. I en qualsevol cas, si copyleft és entés com l'atorgament de drets a una obra obligant que aquests drets es mantinguin en posteriors còpies o treballs derivats, estem davant d'una llicència copyleft. Però, l'esperit del copyleft, en la meva opinió, és més proper a la llicència GNU GPL, on no es restringeixen els usos de l'obra, amb la qual cosa no es restringiria tampoc el seu ús comercial. És una interpretació, és clar.

Potser seria adequat posar la llicència però, deixar de banda el terme copyleft, per la seva indefinició quant als drets atorgats als usuaris.