dimarts, 8 de febrer del 2011

Censura i ignorància TIC, el cas del fotolog Estimo Tortosa

Avui llegia a La Marfanta que el fotolog "Estimo Tortosa" ha vist com el seu perfil a Facebook era clausurat arran d'una queixa sobre els continguts del mateix. El fotolog és anònim, cosa que implica que el compte de Facebook probablement ho fos també. D'aquesta manera, i no identificant una persona física, era fàcil fer tancar el perfil al servei de xarxa social per incompliment de les condicions per tenir-hi un compte. És per això que hauria d'haver optat per crear-hi una pàgina o un grup.

De tota manera, quan algú pretén carregar-se les opinions d'algú impedint la seva presència a Facebook oblida que hi ha moltes maneres de fer arribar el seu missatge al públic potencial. Creant successius comptes de Facebook, potenciant espais alternatius, com en aquest cas, el fotolog original i encara existent, creant un espai a Twitter, llogant el propi servidor i instal·lant-hi totes les aplicacions que siguin necessàries. És difícil que si no es veu afectat de les persones i es manqui de forma desmesurada el respecte, algú pugui censurar les opinions si se cerquen alternatives.

Ah, i amb una mesura així només s'aconsegueix amplificar el missatge, no fer-lo callar. Per això penso que és, a més d'un intent de censura, un exemple d'ignorància de com funcionen els serveis a Internet a l'hora de garantir que el teu missatge no sigui callat.

Creative Commons License + GNU FDL