dimecres, 9 de febrer del 2011

#ip Els arquitectes volen drets sobre els edificis dissenyats

Llegeixo que el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Sevilla vol que es modifiqui la llei de propietat intel·lectual perquè, a més de plànols i altres documents de disseny dels edificis, també hi hagi restriccions d'ús de la implementació d'aquests dissenys, pensant en usos com l'aparició d'imatges d'edificis en video-clips, etc. Sembla lògic però, la cosa és prou embolicada, i no sóc jurista.

Primer, si l'arquitecte fa un disseny per encàrrec, els drets patrimonials del producte final no haurien de ser per al client? Almenys caldria permetre-ho per contracte. En segon lloc, l'edifici és en sí mateix una reproducció de l'obra, no? Per tant, caldria legislar sobre els drets que es transfereixen al constructor per poder reproduir l'obra i materialitzar-la. Tindria drets sobre l'obra el constructor?

Ara bé, tot plegat és per plorar. Un cada dia genera continguts intel·lectuals pels que cobra però, no està tota la vida cobrant-ne rendiments si no que per continuar cobrant ha de continuar treballant. Els arquitectes cobren bones quantitats de diners com perquè encara demanin els rendiments dels drets d'autor de la seva feina.

Creative Commons License + GNU FDL