diumenge, 7 de maig del 2006

Estatutitis aguda

Les bases d'Esquerra han estat coherents amb els plantejaments del partit, cosa que no ha fet la direcció, i han escollit el no com resposta al referèndum de l'Estatut. La direcció, no mantenint la coherència, s'abstindrà al Senat. No ho entenc, o més aviat, no vull entendre-ho. Si bé és cert que un "no" al Senat, sumat al "no" del PP, faria endarrerir els tràmits i la possibilitat de fer el referèndum abans de l'estiu s'esvaïria, també ho és que si els motius pels quals Esquerra va votar negativament al Congrés continuen existint, per coherència el vot hauria de continuar sent el mateix. I no només ha ocorregut que al Senat no s'ha mantingut la coherència sinó que de cara al referèndum es promovia el vot nul polític, una opció estranya i fins i tot còmica, que mostrava la incapacitat de defensar amb arguments un vot negatiu, o la d'acceptar que el text aprovat ja li va bé a Esquerra. Al final la coherència ha guanyat, sigui o no l'opció del "no" la més encertada, gràcies als militants.

Quant a Convergència i Unió, després de la foto Mas-Zapatero, s'han presentat com els salvadors de l'Estatut. Presumeixen d'haver assolit l'acord que ha permès tenir un nou Estatut. Ens en podem fiar però? Convergència, el partit que va rebutjar el transvasament de l'Ebre a Catalunya i després el va acceptar a Madrid, ha fet la jugada un altre cop, presentant fites indiscutibles per al nou Estatut i renunciant-hi amb la tramitació al Congrés. Les bases de Convergència no haurien d'estar satisfetes. El seu partit ha preferit no ser coherent, qui sap si a canvi d'una foto -i un grapat de vots-, o simplement de fer trontollar el tripartit.

Ara sembla que el tripartit té poc futur, si fem cas de les declaracions. Els salvadors de l'Estatut remarquen que un partit que no hi dóna suport no hauria de continuar al govern. S'apunta la probabilitat d'eleccions anticipades -CiU ja és camí de Sant Jaume-. El govern enceta una campanya infumable per rentar el cervell als catalans sobre la bondat del text acordat -en comptes de fomentar la participació i mantenir-se neutral-. Qui voti no serà un inconscient que, en comptes d'estar dient que el text no el satisfà, estarà dient que no vol nou Estatut. Potser el proper 18 de juny hi haurà passera d'Estatutitis haurem de quedar-nos a casa a fer repòs.