dilluns, 29 de maig del 2006

Hackers a Versió RAC1

Versió RAC1 és un programa que escolto cada dia quan vaig de la feina a casa. És un programa divertit amb força continguts interessants. Avui parlaven de l'IGC, o Internet Global Congress -que han traduït com International Global Congress-. Han comentat sobre l'IGC, la presència a Barcelona de Gilberto Gil, ministre de cultura de Brasil, país de referència en temes de programari lliure. I n'han parlat amb cert menyspreu, pel simple fet que el senyor Gil està a favor dels hackers. És clar, el primer que els ha vingut al cap és la definició equivocada i que provoca confusió, la qual equipara hacker a pirata informàtic o sabotejador. Definició que a alguns els va bé per tal que no es parli de compartir coneixements lliurement, ja sigui promovent el programari o la cultura lliures. Com molts sabem, quan en els mitjans es parla de hacker realment s'està pensant en cracker, i per referir-se al concepte real de hacker alguns ho engloben dins de friki.

No crec però, que Gilberto Gil vingui a Barcelona a parlar a favor dels pirates ni de l'ús malintencionat de la tecnologia per perjudicar els sistemes informàtics de tercers. Simplement crec que ha vingut a promoure la cultura lliure, la qual no existiria sense els veritables hackers.

Malauradament als mitjans es parla amb més propietat de temes de premsa rosa o dels esports que no pas d'altres temes relacionats amb la tecnologia. I no és que d'informació n'hi hagi poca, ni gent a qui preguntar. Això sí, si Bill Gates estornuda tothom en fa una notícia.

Nota: Actualitzo l'entrada amb la referència de la notícia del diari Avui sobre el tema, d'on no es pot treure que aquest home doni suport a la pirateria, sinó que explica el seu punt de vista sobre la realitat dels drets d'autor.

Nota 2: El discurs que va fer.