diumenge, 21 de maig del 2006

L'Estatut: el PP

Miquel Iceta publica al seu bloc una referència a les barbaritats que el Partit Popular ha dit referint-se a l'Estatut. Per als votants del PP seria aconsellable llegir-s'ho sense el prejudici relacionat amb la persona que l'ha publicat. Així veuran si realment el seu partit ha actuat amb respecte o amb menyspreu cap al sistema democràtic i cap a Catalunya. No cal comentar allò que des de mitjans afins al PP s'ha dit, i que de vegades semblava que o bé el mitjà o bé el PP actuava seguint el dictat un de l'altre. Per resumir què s'hi pot trobar són cites a quan es va dir que s'estava balcanitzant Espanya, que l'Estatut estava tutelat per ETA, que s'obre la porta a la poligamia, que es legalitza l'abortament, que els catalans decidirem sobre els diners de les altres comunitats autònomes espanyoles, etc. Qui hagi seguit el procés de l'Estatut pot recordar aquest conjunt de declacions fetes en algun moment o altre del mateix, i la creixent crispació política acompanyada de l'escalfament social anticatalà, copsat en la recollida de signatures contra l'Estatut. La recollida reclama un referèndum, en una intenció clara d'interferir en el flux que ha de seguir el text, des del Parlament fins que la societat catalana en doni l'opinió. I això, venint del PP, gran defensor del sistema, no està bé.

El PP té la pell molt fina i sap molt bé com fer-se la víctima. Quan ells insulten és perquè ho han de fer. Quan ells plantegaven decisions contràries a la voluntat popular és perquè ho han de fer. Quan l'oposició es manifestava contra les seves decisions estava manipulada pels socialistes. Quan els papers s'intercanvien, com es diu en castellà, "donde dije digo digo Diego".

Ara bé, tot i que el PP es comporta cínicament, no comparteixo que una campanya electoral com la del referèndum els utilitzi i els pagui amb la mateixa moneda, per dir que el "no" serà utilitzat per ells contra Catalunya. Seria una gran oportunitat de demostrar-los que la resta, tot i els insults i el menyspreu, saben fer les coses de forma elegant i respectuosa.