dijous, 16 de juliol del 2009

Cóc de maçana

Cóc de maçanaAhir vam fer un cóc de maçana. La imatge que acompanya aquest apunt en mostra un detall. La recepta coincideix en diversos llocs, com per exemple, el web d'Amposta.info o el llibre de Maria Carme Queralt Tomás, La cuina de les Terres de l'Ebre.

Per fer-lo cal:
  • 1 got d'oli d'oliva (1/4 de litre aproximadament)
  • 1 got d'infusió de matafaluga
  • 2 ous
  • Farina (la que calgui, aproximadament 1/2 Kg)
  • Llevat fresc
  • Sucre (250 g, segons com de dolç ho vulgueu)
  • Aigua
  • Canyella en pols
  • Maçanes, si pot ser de l'agre dolç (entre 1/2 Kg i 1 Kg)
La preparació és la següent:

Esperar que la infusió estigui tèbia. Un cop així, es dissol el llevat fresc (1 pastilla). Es posen el got d'oli, el got d'infusió amb el llevat dissolt i els 2 ous en el recipient on es barrejaran els ingredients. Es van barrejant i afegint farina [tamisada] poc a poc, de forma que es vagi formant la massa. Es va barrejant i afegint farina fins que la massa té prou consistència i ja no s'enganxa als dits.

Es deixa reposar la massa durant com a mínim 10 minuts. Mentrestant es pot aprofitar per tallar les massanes en meitats o en quarts, depenent de si són molt grans o no.

Al recipient on va la massa podeu fregar una mica d'oli a la base prèviament. Un cop reposada la massa es posa en el recipient que ha d'anar al forn, ben distribuïda. Es prepara amb una cullerada (sopera) de sucre i una mica d'aigua, una mica de xarop per estendre per sobre de la massa. Després s'espolsa una mica de canyella, al vostre gust.

A continuació es van posant els talls de maçana sobre la massa, de forma que la pell quedi a la part superior. Intenteu que quedin inserides prou dins de la massa, no solts. Després es tira un raig d'oli per sobre de la massa i de les maçanes, i es tira sucre, al vostre gust, i canyella un altre cop.

I d'aquí al forn, uns 20 minuts, o més, depenent de com cuit vegeu el cóc en acabar aquest temps.

Creative Commons License + GNU FDL

4 comentaris:

Xavi ha dit...

La combinació de l'àcid de la maçana i el dolç del sucre... sublim, plaer en estat pur...

Anònim ha dit...

Manel, no sé qui ets però gràcies!! buscava la recepta de ma iaia i no la podia trobar de cap manera...i tu l'has clavat!!
Ahir vaig vore massanes de l'agredolç i no he parat fins trobar-la.
Hi ha una pàgina que es diu gastroteca.cat. Allí es poden penjar receptes típiques de catalunya. Penja-la allà, t'ho agraïrà molta gent!!
Rosa.
Amposta.

Unknown ha dit...

La recepta bàsicament és una adaptació de les referències que he posat i de la recepta que teníem. Maria Jesús i jo hem fet unes quantes proves i sembla que han funcionat.

Ens alegrem que t'agradi.

bajoqueta ha dit...

Mira, jo també lo vaig fer este estiu i va quedar boníssim. Feia molt i molts anys que no menjava!

http://lesreceptesdebajoqueta.blogspot.com/2009/09/coc-de-massana-de-lagredolc.html