divendres, 10 de juliol del 2009

La vida abans d'Android i Google Chrome

M'ha arribat el butlletí de Baquía i m'he aturat en un article amb el títol La democratización del software". Pensava que el seu contingut parlaria del programari lliure pero, m'equivocava, almenys quant a l'anima de l'article. En realitat l'article presenta la democratitzacio del programari com un efecte de la proliferació de plataformes mòbils, i posa com exemple Android i Google Chrome [OS]. No esmenta el fet que aquestes dues precisament són lliures.

Aquest podria ser un article d'opinió d'algú que no coneix el sector però, no d'un butlletí especialitzat. Perquè sí, és cert que les plataformes lliures segurament contribuiran a augmentar el mercat disponible però, això per a mi és una alenada d'aire fresc, no la democratització del programari. Fins ara ja hi havia formes de desenvolupar aplicacions sense l'existència de plataformes mòbils. D'una banda, els diferents frameworks per a la web ja fa temps que permeten que qualsevol programador creï aplicacions a la xarxa. Molts són lliures, altres simplement gratuïts. De l'altra, els diferents projectes de programari lliure -la majoria per a l'escriptori o per al servidor-, com el propi nucli Linux, el paquet ofimàtic OpenOffice o altres no tan coneguts i populars.

Per tant, no associem la democratització a fenòmens tan recents, si no és que volem obviar voluntàriament allò que fa anys que permet que els programadors es guanyin la vida sense dependre de les llicències de grans multinacionals de la Informàtica.

Creative Commons License + GNU FDL