dilluns, 27 de juliol del 2009

Disc dur multimèdia+wifi

Tinc un disc dur multimèdia. En el seu moment no vaig comprar-lo amb connexió sense fils, bàsicament per qüestió de preu. Però, acabes veient que si no tens el disc dur prop de l'ordinador des d'on l'actualitzes o si has de connectar-li sempre el cable USB -o Ethernet, si és el cas-, és una mica emprenyador. Aquesta emprenyamenta és un mal menor, evidentment però, si voleu trobar una opció més comfortable a la situació, el plantejament que he seguit potser us ajuda, potser podeu dir-hi la vostra.

El disc dur s'ha de connectar en un dispositiu amb capacitat de comunicació sense fils i, a més que permeti llegir i escriure-hi dades. D'aquests dispositius bàsicament se'n poden considerar 3:
  • A: Connectar un ordinador al disc dur i compartir-lo en xarxa.
  • B: Connectar el disc dur en un encaminador -router- sense fils que tingui capacitat de compartir dispositius USB.
  • C: Comprar un disc dur NAS (Network Access Storage) sense fils, un dispositiu amb disc dur i que a més fa de router.
L'opció A passa per adquirir un ordinador tipus barebone o, si ho preferiu, un Mac Mini. La funcionalitat és bàsicament la mateixa, amb la qual cosa la marca i model seria una qüestió de preferències.  L'objectiu de poder compartir el disc dur però, potser queda innecessàriament sobrepassat amb la compra d'un ordinador, si bé el preu pot compensar-ho. Un ordinador barat amb GNU/Linux i un media center lliure permetria prescindir de la funcionalitat multimèdia del disc dur -amb les connexions necessàries-, o bé un Mac Mini amb el Front Row o un altre media center, aquest lliure.

L'opció B és potser la que té més sentit si ens concentrem en l'objectiu. Cercar un punt d'accés sense fils amb capacitat de compartir un disc dur USB. Hi ha diferents productes, entre els que potser destaca Airport Extreme, d'Apple, amb un cost de 159 euros, IVA i transport inclosos, o 146,16 euros, si ho compreu a la botiga d'educació d'Apple. D-Link té el D-Link Xtreme N Dual Gigabit Router (DIR-825) o el D-Link Xtreme N Gigabit Router (DIR-655), ambdós . El primer té un preu de 214,02 euros amb IVA inclòs a Bechtle. El segon té un preu, al mateix lloc, de 118,90 euros amb IVA inclòs. Cal sumar 12 euros de despeses d'enviament.

L'opció C té l'inconvenient del preu. Les configuracions de disc dur i router incorporats en un mateix dispositiu habitualment es troben comprant per una banda la carcassa de disc dur que inclou el maquinari i firmware del router, i de l'altra comprant el disc dur de la capacitat que es desitgi. Les configuracions acaben assolint els 200 euros. Un producte d'aquestes característiques ja complet al mercat és el Time Capsule d'Apple. El seu preu és de 259 euros IVA i transport inclosos si el disc dur és de 500 GB i de 439 euros si és d'1 TB. Comprant-ho a la botiga d'educació el preu baixa a 237,80 euros i 403,68 euros respectivament. És una opció que, si no teniu la necessitat de disc dur, no és la millor.

La millor opció crec que és la B, si no és que voleu millorar els vostres sistemes informàtics a casa amb un nou disc dur (opció C) o incloent un ordinador a la sala d'estar (opció A). Els productes Apple tenen un preu una mica per sobre de la resta. L'Airport Extreme potser té un preu més ajustat que el Time Capsule. Per a determinats usuaris, tan un com l'altre dels productes Apple els poden resultar interessants per la capacitat de fer còpies de seguretat amb el programari Time Machine del Mac OS X Leopard.

En principi l'opció que he considerat jo és la B, i probablement triït el camí de l'Airport Xtreme.

Creative Commons License + GNU FDL