Màlaga a Espanya i Lleida a Catalunya, són dues ciutats que recentment han estat notícia per la seva propera implantació d'una xarxa sense fils en els seus nuclis urbans. Es tracta de la xarxa FON, una iniciativa empresarial d'àmbit mundial que pretén que tothom pugui connectar-se a Internet sense fils, des de qualsevol lloc del món. Per fer-ho, cal que els seus usuaris compleixin una de les dues condicions: o bé comparteixen la seva connexió a Internet -per exemple, l'ADSL-, o bé paguen una quantitat de 3 euros per tenir accés lliure a la xarxa durant tot un dia. Qui comparteix doncs, es connecta gratuïtament a la xarxa, allí on estigui. És clar que aquesta connexió serà possible en llocs on hi hagi foneres -els routers o encaminadors que permeten connectar-s'hi-, la densitat de les quals depèn de la densitat de clients d'algun proveïdor d'accés a Internet.
Es presenten però, algunes qüestions que cal tenir en compte. Si bé es tracta d'una iniciativa interessant, deixa en mans de l'usuari la responsabilitat sobre el fet de compartir la connexió a Internet. Aquesta compartició no tots els operadors la permeten, quedant prohibida en les condicions generals del servei. A banda d'això, l'accés sense fils a Internet, per moltes foneres que es regalin als usuaris, per molta cobertura que tingui la xarxa, només és per a qui ja es paga una connexió o per a qui vol pagar 3 euros al dia -no m'imagino pagar-los cada dia en comptes de contractar una ADSL, per exemple-. Per tant, no és una iniciativa que es preocupi per promoure l'accés de la major part de gent possible a la xarxa, sinó a qui ja hi té accés però, oferint-lo des de qualsevol lloc del món.
Quan un ajuntament se suma a FON ho està fent a la iniciativa empresarial però, crec que s'hauria de preocupar més aviat per oferir un accés a la xarxa a tota la ciutadania, si pot ser de forma gratuïta o bé subvencionada -potser amb graus de subvenció, depenent de la situació econòmica de les famílies-. Dins d'aquesta xarxa s'hauria de permetre accedir gratuïtament als serveis oferits per l'Ajuntament, no des d'Internet, sinó des de la xarxa com intranet local. És per això que una xarxa com FON, malgrat ser una iniciativa interessant i lloable, no em convenç des del punt de vista de la seva implantació en una ciutat, amb recolzament institucional.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada